на живо

"Левски" или ЦСКА в евротурнирите, но само след бараж с "Верея"

Новият носител на Купата на България - "Ботев", със сигурност ще играе в Европа през следващия сезон

Lap.bg

Триумфът на "Ботев" в турнира за Купата на България напълно обърка плановете на "Левски" и ЦСКА за участие в европейските клубни турнири през следващия сезон. 

"Канарчетата" победиха шампиона "Лудогорец" с 2:1 във финала и със сигурност си осигуриха участие във втория по сила международен турнир на Стария континент - Лига Европа. "Сини" или "червени" обаче ще трябва да победят дебютанта в елита "Верея", ако искат да посрещнат съперници от други държави.

Според новия правилник на Първа професионална лига, последната квота за Лига Европа у нас ще се разпредели след мач между третия и победителят в една от двете четворки, образувани след редовния сезон. Именно "Верея" заслужи това място.

Кой обаче ще бъде съперник на старозагорци, все още не е напълно ясно. ЦСКА е на второ място в класирането с 64 точки. "Левски" е трети с 62. Пред двата тима предстои поредно издание на Вечното дерби в неделя (28 май). Победителят в него най-вероятно ще завърши втори в крайното класиране, а загубилият ще се изправи срещу "Верея".

Шампионите от "Лудогорец" ще играят в Шампионска лига, докато подгласниците им се класират директно за Лига Европа.

Все още няма и категорична позиция по казуса за участие на "червените" в евротурнирите. Преди време се появиха информации, че УЕФА може да не допусне тима от "Българска армия" до международни мачове, но официални становища от българската или европейската футболни централи не са оповестени до момента.