на живо

"Левски Лукойл" е шампион за първи път от 2018 г.

"Сините" спечелиха историческия финал в баскетболната лига

Lap.bg

"Левски Лукойл" спечели шампионската титла в Националната баскетболна лига за първи път от 2018 г.! "Сините" триумфираха, след като победиха "Рилски спортист" с 84:69 като гости и се наложиха с 4-1 успеха във финалната серия. Тя бе историческа - първата, в която се играе до 4 победи от 7 мача.

Столичани завоюваха трофея след 3 успеха насред Самоков и един у дома. "Рилски спортист" все пак изпраща силна кампания - първо място в редовния сезон и Купа на страната.

Снимка: Lap.bg

В "Арена Самоков" "Левски Лукойл" започна отлично и поведе с 6:0 след близо 5 минути игра, но постепенно, воден от Павлин Иванов, "Рилецо" намери своя ритъм и осъществи обрат със серия от 10-0. Първата четвърт завърши при резултат 19:18 в полза на домакините.

Вторият период предложи равностойна игра и на почивка таблото показваше 39:37 за "Левски Лукойл".

След много обрати в третата четвърт, тимът на Константин Папазов поведе с 65:58 и бе на 10 минути от титлата. Серията на "сините" продължи до 15-0 за най-голямата разлика от началото на двубоя.

При пет оставащи минути "Левски Лукойл" имаше аванс от 14 точки. "Сините" затвориха мача с доминация не само в атака, но и под коша за крайното 84:69.

Снимка: Lap.bg

Над всички за новия шампион бе Кийт Бенсън с 19 точки, по 15 добавиха Тайрън Брейзълтън и Христо Захариев, докато с "дабъл-дабъл" - 13 точки и 12 борби, се отчете Йордан Минчев.

За "Рилски спортист" най-резултатен бе Брендън Браун с 16 точки, Павлин Иванов вкара 12, а Алекс Симеонов - 10.