на живо

"Левски Лукойл" поведе на "Балкан" в полуфиналната серия

"Сините" спечелиха първата битка в зала "Универсиада"

Lap.bg

"Левски" победи "Балкан" Ботевград с 80:70 като домакин и поведе с 1-0 успеха в полуфиналната серия. Следващият мач от сблъсъка, явяващ се повторение на последните два спора за трофея в Националната баскетболна лига, е в четвъртък (6 май) отново в София.

В зала "Универсиада" "Левски" имаше предимство в борбата под коша в началните минути и поведе с 9:6 след силна игра на Кийт Бенсън. "Сините" се възползваха от колебанията в играта на съперника и стигнаха до 16:9 с тройка на Данило Тасич и четири поредни точки на национала Чавдар Костов. Постепенно "Балкан" намери своя ритъм и стигна само до точка пасив при 17:18.

Снимка: lap

Тройка на Станимир Маринов даде аванс на "зелените" за 22:19, а мощна забивка на Райън Райт от "Левски" затвори първата четвърт при 22:21 в полза на гостите.

Столичани отново излязоха напред в началото на втората част за 27:24, преди разликата да стане 5 точки след бърза атака, завършена от Христо Захариев. "Левски" наложи доминация и увеличи преднината си на 32:24. "Балкан" спря серията на домакините с три точки от наказателната линия. Тимът на Константин Папазов обаче стигна до 43:31 на полувремето.

Третата четвърт започна с поредица от 8-0 за "Балкан" благодарение на Божидар Аврамов, стопила разликата до 39:43 в полза на столичани. "Левски Лукойл" продължи да действа разконцентрирано. Постепенно "зелените" обърнаха до 43:47 със серия от 16-0, преди домакините да спрат устрема им с добавка на Райън Райт. След края на тази част таблото показваше 54:51 за "Балкан".

Снимка: Lap.bg

В последната четвърт нервите взеха връх - Данило Тасич и Тауан Ейджи се спречкаха и им беше отсъдено по едно лично нарушение. "Балкан" допусна грешки и "Левски" поведе с 61:56. Прибързаната игра на ботевградчани и отличната стрелба на Венци Петков увеличиха разликата. "Балкан" се бори до последно и стигна до 68:74 1:12 мин преди края, но "Левски" не допусна колебания и затвори мача с 80:70.

Над всички за "Левски Лукойл" бяха Христо Захариев и Кийт Бенсън с по 14 точки, Данило Тасич добави 13, а с 12 за успеха се отчете Венци Петков.

За "Балкан" също по 14 точки реализираха Давонтей Джордан и Божидар Аврамов, докато капитанът Димитър Димитров завърши с 11.

Снимка: lap