на живо

"Левски Лукойл" загуби от "Балкан", но е на финал

"Рилски спортист" е другият финалист за Купата след драматичен успех над "Академик Бултекс 99"

Lap.bg

"Левски Лукойл" - "Рилски спортист" е финалът в турнира за Купата на България по баскетбол при мъжете. 

"Сините" загубиха с 80:87 точки във втората среща, но след победата с 11 точки разлика (73:62) в първия мач в София, ще спорят за трофея на 3 март.

"Балкан" се бори до края, но не успя да навакса изоставането си. Домакините няколко пъти повеждаха с повече от 11 точки в хода на мача, но накрая спечелиха само със 7 точки разлика.

20 секунди преди сирената Венцислав Петков пропусна под коша в последната атака за "Балкан", с което можеше да изравни общия резултат и да прати двубоя поне в продължение.

Павлин Иванов оформи крайното 87:80 секунди преди края.

ДеВон Уошингтън изигра нов силен мач, като се отличи с 18 точки и 7 борби за домакините. С 16 точки и 5 асистенции се включи Джордан Калахан. Венцислав Петков вкара 15 точки, макар да нямаше ден в стрелбата от тройката, както в сряда, и вкара само веднъж от три опита. Христо Захариев отново бе стабилен и се отличи с 13 точки, 5 борби и 6 асистенции.

Снимка: Lap.bg

За "Левски Лукойл" над всички беше Станимир Маринов, който, макар че игра с контузия, вкара 24 точки, от които 5 тройки. Той добави и 6 борби. 

Христо Николов реализира 15 точки, а Павлин Иванов - 11 точки. С 24 точки и само две пропуснати стрелби - веднъж от фаул и веднъж от далечна дистанция, приключи Джъстин Нокс.

След мача в Ботевград имаше и грозни сцени, след като феновете на "Балкан" нападнаха хора от щаба на "Левски Лукойл".

Другият финaлист е "Рилски спортист". Самоковци загубиха първия мач като домакин на "Академик Бултекс 99" с 12 точки разлика - 86:98, но изиграха страхотен двубой в Пловдив и спечелиха с 13 точки - 83:70 точки.

Снимка: Lap.bg

Възпитаниците на Людмил Хаджисотиров започнаха със серия от 6:0 и спечелиха първата част с 24:17.

Отличното представяне на баскетболистите от Самоков продължи и през вторите десет минути, в които самоковци успяха напълно да заличат пасива си от първия мач, а почивка дойде при резултат 50:36.

След паузата домакините от "Бултекс" подобриха играта си и успяха да намалят изоставането си до 7 точки.
В последните десет минути драмата в зала "Сила" беше пълна. Първо домакините намалиха пасива си до само 4 точки, след което самоковци заиграха ва банк и това се оказа печелившо, защото "Рилски спортист" спечели с 20:14, а с това стигна до крайната победа. 

Страхотен мач за победата на самоковци изигра Еван Равънел, който завърши с "дабъл-дабъл" - 21 точки, 6 от които в последната минута на мача, и 10 борби. Дерек Райт отбеляза 15 точки, капитанът Йордан Бозов вкара 14 точки, Златин Георгиев - 13 точки, а със 7 точки двубоя приключи Шелдън Джетър.

За домакините от Пловдив Никола Маравич вкара 15 точки, Мартин Дурчев записа 14 точки, а 13 точки отбеляза Айзея Юмипиг.