на живо

"Левски" оглави Първа професионална лига след успех срещу "Пирин"

"Сините" победиха "орлетата" с 2:0

"Левски" победи с 2:0 "Пирин" Благоевград като домакин и се изкачи временно на първо място в генералното класиране на Първа професионална футболна лига.

След петия си пореден успех в шампионата "сините" са с актив от 17 точки, а "Дунав" Русе изостава с една на второто място. Шампионите от миналия сезон на старата "Б" група играят в неделя от 21:15 ч. срещу "Берое" в Стара Загора.

Старши треньорът на домакините Люпко Петрович изненада публиката на "Левски" още преди мачът да е започнал, след като извади Георги Костадинов от стартовия състав, като това по всяка вероятност се дължи на реакцията на халфа при смяната му срещу "Нефтохимик". Сред титулярите се появи Мехди Бурабия, но играта на "Левски" не пострада от рокадата и "сините" смачкаха Пирин още през първото полувреме.

В 18-та минута на срещата Бурабия центрира от корнер, а Димитър Пиргов се освободи от двама защитници на гостите и вкара с глава първия си гол за 'Левски". Само три минути по-рано Тунде Адениджи пропусна да отбележи 21-ия си рожден ден с гол, но поправи грешката си в 27-та. Той получи извеждащ пас от Франсис Нар, надбяга защитник на Пирин и изпрати топката в мрежата на Георги Аргилашки с мощен шут.

"Левски" продължи да доминира и през втората част, в която обаче домакините намалиха драстично темпото. И така обаче те създадоха три много добри положения за гол. В първото от тях Антонио Аниете се озова сам срещу вратаря на "Пирин", но се забави и нито стреля, нито подаде на Франсис Нар. Във втория случай Аниете стреля от границата на наказателното поле в ръцете на вратаря, а малко по-късно удар на Божидар Краев беше избит от голлинията на гостите.

В последните минути футболистите на "Левски" не позволиха на гостите да атакуват опасно и спечелиха мача с 2:0.

Любко Петрович похвали играчите си, но въпреки това не беше доволен от множеството пропуснати положения.

"Имахме осем 100-процентови положения и не успяхме да вкараме голове. Не е нормално да правим толкова пропуски", каза Петрович на пресконференцията след мача. 

Отбелязалият второто попадение в мача Бабатунде Адениджи заяви, че най-важно е отборът да бъде задружен.

"Ако играем задружно, можем да извличаме най-доброто, на което сме способни. Сега не мислим за "Лудогоре", защото когато бяха тук като гости, ние ги победихме", заяви 21-годишния Адениджи.

Наставникът на "Пирин" Стефан Генов призна превъзходството на "Левски" и коментира, че е останал доволен от съдийството на мача.

"Левски е много класен отбор. В дефанзивен план бяха много добре подредени, а и ранните голове им дадоха спокойствие. При нас нямаше никаква идея, за да стигнем до удар във вратата и да реализираме", заяви треньорът на "орлетата".

"Бях притеснен от предишните ни мачове, но поздравления за съдийската бригада", каза още Генов.