на живо

Левски отбеляза 50-годишнината си от първия мач в европейските клубни турнири

"Син" празник на "Васил Левски"

Levski News

Левски отбеляза 50-годишния си юбилей от първото участие в европейските клубни турнири с шоу преди двубоя срещу шведския Юргорден на националния стадион "Васил Левски". На трибуните присъстваха редица легенди от близко и далечно минало, а самият клуб беше представен от Иво Тонев, Георги Иванов и много други. Бившият президент Тодор Батков също зае полагащото му се място в ложите.

Както е известно, на 12 септември 1965 година Левски губи с 1:2 от Юргорден в Стокхолм, но на реванша побеждава шведите с 6:0 и се класира за следващия кръг на турнира за купата на европейските шампиони.

Преди началото на срещата на специално изградена трибуна се появиха редица "сини" легенди, сред които взелите участие в двата мача срещу шведите Александър Костов, Александър Манолов и Георги Георгиев. Те споделиха с феновете на "сините" своите спомени от тези двубои и пожелаха нова приказка в евротурнирите за Левски.

Сред легендите, които говориха пред публиката, са още Николай Тодоров, Иван Вуцов, Елин Топузаков и много други. Последният беше много емоционален, като дори насълзи очите си при спомените за мачовете в европейските клубни турнири под ръководството на старши треньора Станимир Стоилов.

"Няма какво да кажа. Просто благодаря, че бях част от този отбор", бяха думите на бившия защитник и настоящ треньор.

Кайзера пък попадна на първо място в класацията със своя гол при победата с 2:1 над Глазгоу Рейнджърс. Той беше избран за най-красив в историята на Левски в евротурнирите.
В идеалния тим пък попаднаха вратарят Димитър Иванков, защитниците Николай Илиев, Елин Топузаков, Игор Томашич и Пламен Николов, халфовете Даниел Боримиров, Божидар Искренов, Седрик Бардон и Никола Котков, както и нападателите Наско Сираков и Георги Аспарухов. За най-успешен треньор пък беше признат Станимир Стоилов - архитект на европохода през 2005 и 2006 година.

"Мачовете в евротурнирите, пред тази велика публика, са незабравими. Аз се радвам, че съм част от този велик клуб. За мен е странно да съм в идеалния тим, защото Левски е разполагал с велики вратари. Радвам се, благодаря и се надявам публиката да подкрепя Левски и да има нови кумири. Дано видим Левски на върха", каза Иванков.