на живо

"Левски" отчете високи разходи и загуби от над 4 млн. лева за 2020 г.

Клубът публикува годишния си финансов доклад

Lap.bg

"Левски" отчете нетна загуба от над 4 милиона лева за миналата година. В доклада на независим одитор се посочва, че съществува "несигурност относно способността на дружеството да продължи да функционира като действащо предприятие".

От публикувания на клубния сайт годишен финансов доклад става ясно, че през 2020-а приходите на "Левски" възлизат на почти 15 милиона лева. Основната част са от спонсорство и реклама, следват даренията и продажбата на играчи. Разходите са общо 18 милиона лева, над половината от които са за заплати и осигуровки.

Снимка: Lap.bg

Становището на одитора гласи, че съществува съществена несигурност относно способността на дружеството да продължи да функционира като действащо предприятие. Подобна забележка съдържаха и докладите за предишните две години. Този път обаче е констатирано и нарушение на чл. 252 от Търговския регистър, който третира прекратяването на акционерно дружество.

"Левски" е в тежка финансова криза след действията на държавата срещу Васил Божков и хазартния му бизнес. Наскоро мажоритарният собственик Наско Сираков обяви, че заради натрупани задължения професионалният лиценз е под сериозна заплаха.

Снимка: Lap.bg

Дълго време клубът разчиташе на дарения и различни кампании на привържениците, а през март "сините" обявиха, че чрез продажбата на клубни артикули, билети, абонаментни и членски карти и т.н. феновете са донесли 5.27 млн. лева.

През последните няколко месеца "Левски" сключи рекламни и спонсорски договори, като се обвърза с австрийските "Щрабаг" и BELFRY Group, както и с букмейкъра "Палмс бет".

 

Тагове: