на живо

"Левски" победи "Ботев" и увеличи преднината си пред ЦСКА (ГАЛЕРИЯ)

"Сините" спечелиха с 2:0

"Левски" победи с 2:0 "Ботев" Пловдив в мач от 25-я кръг на Първа лига. Успехът на "Георги Аспарухов" увеличи преднината на "сините" в битката за второто място в класирането срещу ЦСКА на пет точки, докато за "канарчетата" угасна и последният лъч надежда за класиране в челната шестица. Пловдивчаните са с пет точки зад "Дунав" Русе кръг преди края на редовния сезон.

"Левски" контролираше играта през първото полувреме и заслужено се оттегли с гол аванс на полувремето. Той падна в 16-та минута, когато изчистена топка от наказателното поле попадна на крака на Роман Прохазка и той я изпрати от воле в далечния ъгъл на доскорошния вратар на "сините" Иван Чворович. Малко по-рано пък "Ботев" пропусна да вкара най-чистото си положение, при което Фернандо Виана не успя да стигне до топката след центриране отдясно.

Снимка: Lap.bg

"Сините" създадоха още няколко положения за гол през първата част, но Антонио Аниете ги пропусна. Първо Георги Георгиев, влязъл в игра на мястото на Чворович малко по-рано, отрази негов силен удар от далечно разстояние, а малко по-късно испанецът не уцели вратата от пряк свободен удар. Третото положение беше създадено от Бабатунде Адениджи, който открадна топката от Меледже Омнебес и стреля, а ударът беше блокиран и топката попадна в Аниете. Той обаче се забави и гостите отнеха топката.

Футболистите на Николай Митов започнаха по-активно и второто полувреме, а в 55-та минута получиха шанс да поведат с два гола. Мехди Бурабия и Антон Огнянов изпълниха триково свободен удар и вторият прати топката на главата на непокрития Давид Яблонски, който обаче пропусна да вкара от непосредствена близост до вратата на Георгиев.

"Левски" стигна до втори гол в 63-та минута. "Сините" организираха добра контраатака и на няколко пъти техни изстрели бяха блокирани от защитници на Ботев, но в крайна сметка топката стигна до Антон Огнянов в ляво по нападението и той я пусна по тревата към Адениджи, който отбеляза за 2:0.

Гостите трудно създаваха ситуации за гол. Най-сериозната бе създадена от вратаря на "сините" Николай Кръстев, който сгреши с изчистване на топката и я изпрати в краката на Тодор Неделев, чийто удар обаче премина над напречната греда.