на живо

"Левски" прие дарението на Пеевски. Търси още 2,5 млн. лева (ВИДЕО)

"Сините" свикват Общо събрание на 6 юли

Lap.bg

Управителният съвет на "Левски" взе решение да приеме дарението от 500 000 лв. от фирмата на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това заяви изпълнителният директор на "сините" Павел Колев след проведения Управителен съвет днес (20 май).

"Ние носим отговорност към акционерите на клуба и към привържениците на "Левски". В тази ситуация ние сме натоварени с тази отговорност, че клубът да оцелее. От тази гледна точка нямаме право да обсъждаме други варианти, освен да приемем дарението и да го похарчим прозрачно, както сме правили в последните месеци, с една единствена цел - "Левски" да го има не само до Общото събрание, а и след това, и да го предадем "в добро здраве" на следващото управление", заяви Колев и добави:

"Левски" не се е молил за това дарение. Не сме поставяли предварителни условия за това кой да дарява и кой не. Дарителската кампания върви от 3 месеца. По нея хората са отделили от насъщния си, за да подкрепят клуба, който обичат. Има привърженици и на други отбори. Лично имам съобщения от поне 15 привърженици на ЦСКА, които смятат, че "Левски" трябва да го има и са дарили. Дарението е едностранен договор, който произвежда задължения само за дарителя. На нас условия никой не ни е поставял и ние нямаме задължения към хората, които даряват, освен да похарчим парите прозрачно в името на това "Левски" да е в добро финансово състояние. Аз, като изпълнителен директор, ще понеса негативите, заедно с Управителния съвет, ако има такива. Нашата цел е една - "Левски" да продължи да съществува"

Колев заяви, че съобщаването за дарението от страна на Пеевски не е било с цел благодарност, а за да се информира "синята" общност. Той уточни, че в последните години парични постъпления от този калибър са правени, но за тях не е било съобщавано. 

Самото дарение от депутата предизвика бурни реакции, като Тръст "Синя България" - организацията на феновете, която притежава и 10% от акциите на "сините", категорично застана на позицията, че парите трябва да се върнат или да се предоставят за друга кауза.

Снимка: Lap.bg

След срещата днес стана ясно, че "сините" ще свикат Общо събрание на акционерите. Предложените дати са две - 6 юли или 22 юли.

"Клубът трябва да свика общо събрание на 6 юли, като в поканата ще бъде предвидена и втора дата, като съществува възможност мажоритарният акционер или негов упълномощен представител да не присъства, което ще го направи невъзможно за провеждане поради липса на кворум. Втората дата е 22 юли", заяви Колев.

Той разясни, че на срещата на акционерите няма да се обсъжда процедура по обезсилване на мажоритарния пакет акции на клуба. 86,6% от ценните книги за собствеността на "Левски" се намират на стадион "Георги Аспарухов" и са с неизяснен притежател. Те бяха джиросани на министър-председателя Бойко Борисов от фактическия им собственик Георги Попов, който е приближен до бизнесмена и основен финансов благодетел на "сините" в последната година Васил Божков. Премиерът заяви, че не е собственик на клуба и няма намерение да предприема действия с акциите.

Снимка: Ладислав Цветков

По-рано през деня Божков, който е заедно с Попов в Дубай и двамата имат 11 повдигнати обвинения от българската прокуратура, предложи съдбата на акциите да се реши чрез онлайн гласуване на официалната му страница.

"Обезсилване на акциите е доста сложна процедура, която крие редица рискове и изисква съгласието на мажоритарния акционер, защото не може да се направи едностранно. Това означава намаляване на уставния капитал, което ще лиши редица кредитори от обезпечение и не е най-добрата опция", заяви Колев.

Той каза, че, за да съществува клубът, до края на юли са необходими около 3 млн. лева, а до момента са събрани само 500 хил. лева. Ако сумата не бъде събрана, "Левски" ще влезе в процедура по несъстоятелност.

"До към края на юли са необходими някъде около 3 млн. лева. Най-спешните плащания си остават тези, които ги знаете. В най-новата история на българския футбол по-прозрачен клуб от "Левски" няма. Не смятаме да изневеряваме на този принцип. Един бюджет се формира на база на възможности и инвеститори, които са решили да инвестират някакви средства. Ако тези инвеститори ги няма, тогава бюджетът може да бъде различен. Всякакви интерпретации на тема, че в "Левски" в последната 1 година се е изсипвал безконтролно "златен дъжд" от пари, са толкова нелепи, че няма смисъл да ги коментирам. Най-важните са заплатите на футболистите. Други активи футболните клубове нямат, такива са футболистите. Правим всичко възможно да ги задържим, за да можем да реагираме при отваряне на трансферния прозорец и да генерираме приходи и да свием разходи", заяви още изпълнителният директор.

Снимка: Lap.bg

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. От днес (20 май) клубът дължи заплати за 3 месеца на футболистите, а те могат да разтрогнат договорите си по всяко време. За сега подобни индикации няма.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.

Снимка: Lap.bg

В неделя (17 май) в предаването "120 минути" голмайстор номер 1 в историята на "Левски" - Наско Сираков, заяви готовност да вземе мажоритарния пакет акции на клуба.

"Смятам, че "Левски" винаги е имал нужда от Наско Сираков. Това е човек, от когото само можеш да се учиш за това как се управлява футболът", заяви Колев.

Той разкри, че има интерес от фирми, които искат да спонсорират клуба, дори от една чуждестранна, която е предложила на "сините" договор за 18 млн. лева за 3 години.

"Фирмата е регистрирана в държава като офшорна компания и всички детайли и финансовата информация, която до момента успяхме да съберем за нея като минало - кредитно и финансово, поставя под въпрос възможността "Левски" да се обвърже с такава компания. За "Левски" е задължителна проверката на почтеността, защото след това трябва да дадем отчет на привържениците защо сме се ангажирали с партньор, който има съмнителна репутация. Има и други фирми, но на този етап това отнема време. Детайлите са много. Цялото това нещо, което се случва в момента на една друга сцена и не зависи от нас, не ни помага", завърши Колев.