на живо

"Левски" срази "Балкан" и е на финал, бой между феновете прекъсна дербито (ГАЛЕРИЯ)

"Сините" се наложиха със 74:73 в изключителна драма

"Левски" се класира за пети пореден финал в турнира за Купата на България по баскетбол след драматична победа със 74:73 срещу "Балкан" в Ботевград. Двубоят беше изключително нервен, а напрежението взе връх в заключителната четвъртина, когато се стигна до бой между феновете и над 30-минутно прекъсване, докато в "Арена Ботевград" пристигне полиция и успокои страстите.

В спора за трофея "Левски" ще се изправи срещу действащия носител на Купата - "Рилски спортист", който елиминира "Берое" по-рано днес с 99:71. Финалът е в понеделник (28 март), също в Ботевград.

Снимка: Lap.bg

Битката тази вечер започна с кош за кош и резултатът бе 7:7 след 3 минути игра. Двата тима продължиха в същия дух до края на откриващата четвъртина, когато прехвърчаха и първите искри. ДиВон Уошингтън от "Балкан" бе санкциониран за неспортсменско нарушение срещу Джош Паркър, а потърпевшият беше безупречен от наказателната линия. След това упражнението повтори и Марио Литъл, за да даде на "сините" аванс от 17:14. Последва тройка на Амад Рори от "зелените", преди Литъл и Лъчезар Димитров да изведат гостите до 21:17.

Снимка: Lap.bg

Водачеството се менеше често и във втората част. "Левски" стигна до 5 точки аванс при 27:22 след кош и фал на Николай Михайлов. Столичани увеличиха преднината си до 32:25, напрежението се покачи, а "Левски" се възползва и поведе с 9 точки. "Балкан" отвърна на удара и съкрати разликата, но двата отбора се оттеглиха на полувремето при 41:34 в полза на "Левски".

Тройка на Венцислав Петков даде 10 точки аванс на "Левски" в началото на третия период. "Балкан" реагира с минисерия, а отсъдено техническо нарушение на Димитър Димитров разгневи феновете на домакините. В крайна сметка "Балкан" се добра до равенство при 53:53.

Снимка: Lap.bg

Четвъртата част бе изключително оспорвана, а нервите в залата взеха връх. При 72:70 в полза на "Левски" и притежание на топката за "сините" двубоят беше прекъснат за няколко минути. Бесни на съдийството привърженици на "Балкан" вече бяха до огражденията на паркета. Треньорите на домакините - Небойша Видич и Преслав Пешев бяха дисквалифицирани заради разправия, а на терена на Марио Литъл от "Левски" бе отсъдено техническо нарушение. Амад Рори сбърка от наказателната линия, докато Асен Великов приближи "Левски" до успеха - 74:70 при оставащи 47 секунди.

Тогава обаче феновете на двата отбора се сбиха. Организаторите решиха да изчакат пристигането на полиция в залата, за да бъде доигран мачът.

Дербито бе подновено след над 30-минутно прекъсване, а "Левски" измъкна победата със 74:73.

Снимка: Lap.bg