на живо

Левтеров и Миладинов: Приятелство и постижения в басейна

Двамата национали мечтаят за добро представяне на олимпийските игри и още рекорди

Левтеров и Миладинов: Приятелство и постижения в басейна

Един спорт, една цел и едно силно приятелство. Калоян Левтеров и Йосиф Миладинов са сред най-обещаващите български таланти в плуването. 

Двамата вече си осигуриха квоти за олимпийските игри в Токио, които бяха отложени за лятото на 2021 г. Там Калоян ще преследва добро представяне на 200 м гръб, а Йосиф ще бори конкуренцията на 100 м бътерфлай. Двамата са сигурни, че близо до басейна ще имат подкрепа от най-добрия си приятел. 

На 200 м гръб талантът на "Славия" Калоян Левтеров подобри националния рекорд с време 1:56,57 мин., а миналата година завършва и като номер 1 в Европа при юношите.

Йосиф Миладинов също постига рекорд след рекорд. Освен върховото постижение на 100 м бътерфлай – 51,08 сек., представителят на пловдивския "Младост-91" влиза в историята като първият българин с плуване под 49 сек. на 100 м свободен стил. Заради качествата му го сравняват с легендарния 23-кратен олимпийски шампион Майкъл Фелпс.

Как започва приключението им край басейна? 

За всичко са "виновни" семействата им.

"В началото майка ми ме запали по плуването. Не бях сигурен, че искам да практикувам този спорт. Тя също е била плувкиня, доскоро имаше неподобрен национален рекорд. Винаги ми е давала съвети. Винаги преди старт ме успокоява, за да не се притеснявам", казва Калоян.

Йосиф може да благодари за напътствията на своя дядо.

"Той ме заведе до басейна, той ми показа какво е да плуваш. До ден днешен съм му благодарен, че ме заведе там. Тренирах едновременно футбол с плуване, но се контузих на футбола и реших, че плуването е по-добрият вариант за мен.", разказва той.

Йосиф остава футболен фен на "Локомотив" Пловдив, а любимият му футболист е Кевин де Бройне от "Манчестър Сити". Въпреки че дълги години живее в Германия и Швейцария, той решава да се завърне в родината.

"Най-комфортно ми е да съм тук - при родителите ми и семейството ми", категоричен е Миладинов, който през 2019 г. стана трети на световното за юноши и девойки в Будапеща.

Снимка: bTV

В Унгария от 17 май започва европейското първенство за мъже и жени. То е само началото на серията от големи състезания за тази година. С най-голямо нетърпение Калоян и Йосиф очакват олимпийските игри в Токио.

"Отивам да си изплувам времето, да направя едно по-добро постижение от моето и да плувам с такива велики спортисти и плувци", заяви Миладинов.

"За мен това е нещо ново и искам да отида, да видя как е атмосферата там и се надявам да плувам колкото е възможно под моето лично време.", добавя Левтеров.

Снимка: bTV

Освен резултатите в басейна, за двамата ни плувци е важно да запазят приятелството си. 

"За мен Калоян е един голям спортист и човек, с голяма душа. Във всеки един момент, когато съм бил на земята, той ми е помагал да стана. За Калоян, както се казва, бих си отрязал главата", категоричен е Йосиф.

"Бих направил много за него, той е много ценен за мен и винаги ще му помагам с каквото мога. И съм сигурен, че ще покаже на света на какво е способен Йосиф Миладинов", казва Калоян.

Снимка: bTV