на живо

Лигата на нациите още ви обърква? Eто "инструкциите за употреба" (ВИДЕО)

Новият турнир на УЕФА дава втори шанс за класиране на Евро 2020

България стартира срещу Словения на 6 септември в най-новия турнир на УЕФА - Лигата на нациите. Надпреварата, която ще замени приятелските двубои в международния календар, дава възможност за директно класиране на европейските първенства. 

Много от феновете обаче все още се чувстват объркани от регламента. Ако и вие сте от тях - предлагаме ви своеобразни "инструкции да употреба".

Какво представлява Лигата на нациите?

Както вече стана дума, турнирът е замислен с цел да осигури повече официални мачове на националните отбори и да редуцира броя на контролите без значение. Структурата включва групи, финална фаза и трофей за победителя.

Какъв е форматът?

55 държави-членки на УЕФА са разпределени в четири дивизии - A, B, C и D, на база на ранглистата на европейската централа. България попадна в третата дивизия. Всяка дивизия се разделя на четири групи, като националите ни се паднаха със Словения, Норвегия и Кипър. Играе се всеки срещу всеки - по два мача на разменено гостуване.

Какво носи първото място в групата?

Ако играчите на Петър Хубчев спечелят най-много точки в своята група, ще участват във финален турнир заедно с победителите от останалите групи в дивизията. Въпросните четири тима автоматично се изкачват в горната дивизия. Ако някой от тях стигне до Евро 2020 през стандартните квалификации, мястото му във финалната надпревара ще бъде заето от следващия най-добре представил се отбор в дивизията.

Домакинът на четирите заключителни турнира ще бъдат избрани допълнително през декември, а победителите се класират за европейското. Шампионът в дивизия А печели и трофея от Лигата на нациите.

Какво се случва при последно място?

В случай ще завършат на дъното, българските национали ще отпаднат в последната, четвърта дивизия. Което ще им предостави по-лесен път за класиране в следващото издание. 

Колко отбора се класират за Евро 2020?

Четири - победителите във всяка дивизия.

Как се провежда финалният плейоф?

Победителите от четирите мини групи във всяка от четирите дивизии ще играят полуфинали и финал през март 2020 г. Четирите шампиона от дивизиите се класират за Евро 2020. Това им дава втори шанс при провал в квалификациите.

Дивизия А:
група 1: Германия, Франция, Холандия
група 2: Белгия, Швейцария, Исландия
група 3: Португалия, Италия, Полша
група 4: Испания, Англия, Хърватия

Дивизия В:
група 1: Словакия, Украйна, Чехия
група 2: Русия Швеция, Турция
група 3: Австрия, Босна и Херцеговина, Северна Ирландия
група 4: Уелс, Република Ирландия, Дания

Дивизия С:
група 1: Шотландия, Албания, Израел
група 2: Унгария, Гърция, Финландия, Естония
група 3: Словения, Норвегия, България, Кипър
група 4: Румъния , Сърбия, Черна гора, Литва

Дивизия D:
група 1: Грузия, Латвия, Казахстан, Андора
група 2: Беларус, Люксембург, Молдова, Сан Марино
група 3: Азербайджан, Фарьорски острови, Малта, Косово
група 4: Македония, Армения, Лихтенщайн, Гибралтар