на живо

"Лийдс" се завърна във Висшата лига след 16-годишно скитане

Трикратният шампион на Англия отново ще играе сред най-добрите

Twitter

Отборът на "Лийдс" e първият нов участник във Висшата лига. След 16-годишно скитане из ниските нива на английския футбол, воденият от Марсело Биелса тим си спечели промоция за елита за следващия сезон. 

Това се случи, след като в първа среща от предпоследния 45-и кръг на Чемпиъншип преследвачът "Уест Бромич Албиън" загуби с 1:2 от "Хъдърсфийлд" като гост.

Решителният гол за успеха на "Хъдърсфийлд", който изпрати "Лийдс" във Висшата лига, бе отбелязан от юношата на "Арсенал" Емил Смит-Роу в 86-ата минута. Преди това "Хъдърсфийлд" и "Уест Бромич" си бяха разменили по един гол през първото полувреме чрез Кристофър Уилък и Дара О'Шей.

В класирането в Чемпиъншип води "Лийдс" с 87 точки от 44 мача, пред "Уест Бромич" с 82 точки и "Брентфорд" с 81 точки.

"Лийдс" все още не си е гарантирал първото място в дивизията, като за тази цел се нуждае от точка в оставащите два кръга или грешна стъпка на "Брентфорд" в някой от тях.

Снимка: Reuters

"Лийдс" е трикратен шампион на Англия, като за последно печели титлата през 1992-а. До 2004 година неизменно играе в елита, като записва впечатляващи резултати в Европа преди да изпадне във финансова криза и да стигне до третото ниво на местния футбол - Лига 1.

Аржентинският специалист Марсело Биелса изведе тима до промоция във втория си сезон начело. Миналата година Лудия впечатли целия футболен свят с жест на феърплей, който лиши тима от Йоркшир от изкачване във Висшата лига.