на живо

"Лион" се бори докрай, но "Аякс" е на финал (ВИДЕО)

"Хлапетата" спечелиха реванша с 3:1

Reuters

"Аякс" се класира на европейски финал за първи път от 21 години насам. Холандците загубиха реванша с "Олимпик" Лион с 1:3, но заради победата в първия двубой с 4:1 си осигуриха мач за титлата в Лига Европа.

На финала "Аякс" ще се изправи срещу "Манчестър Юнайтед", който пък елиминира "Селта".

Срещата започна с домакински натист на "Лион", но първото по-чисто положение се откри пред отбора на гостите. В 12-ара минута вратарят Антони Лопеш трябваше да се намесва след технично изпълнение на Каспер Долберг.

Именно 19-годишният Долберг откри резултата в 27-ата минута. Той получи пас отляво и пуснатопката покрай Лопеш за 0:1.

В 45-ата Александър Лаказет изравни от дузпа, отсъдена за нарушение на Матайс Де Лихт в наказателното поле. Минута по-късно отново Лаказет се разписа за 2:1. 

През второто полувреме "хлапетата" се хвърлиха с всички сили в атака, като на няколко пъти голмайсторът Лаказет и Набил Фекир пропуснаха да намалят изоставането в общия резултат. 

В 79-ата минута влезлият като резерва Дони Ван де Бек шутира от границата на наказателното поле, но топката нацели гредата. 

Две минути по-късно "Лион" поведе с 3:1, след като Рашид Гезал отбеляза от неудобна позиция и даде надежди на своя тим за пълен обрат. 

В 84-ата минута гостите останаха и с човек по-малко заради червен картон на Ник Вергевер. Въпреки численото преимущество "Лион" не успя да вкара още един гол и да прати мача в продължения.