на живо

Лионел Меси и вечността (ВИДЕО)

Аржентинецът вече задмина Пеле по най-много попадения за националните отбори в Южна Америка

Лионел Меси и вечността (ВИДЕО)

Лионел Меси изпревари Пеле! Звездата на Аржентина вече е футболистът с най-много голове за национални отбори в Южна Америка. Той вкара хеттрик във вратата на Боливия и вече има 79 гола в 153 мача. 

Легендата на Бразилия Пеле пък може да се похвали със 77 попадения в 92 срещи. 

Самият Меси посрещна развълнуван информацията за новия постигнат връх в кариерата си и дори се разплака.

Снимка: Reuters

"Чаках много за този момент, мечтаех за него. Майка ми, братята ми са на трибуните. Те също изстрадаха с мен дългото чакане. Много съм щастлив.", заяви аржентинецът след мача.

Постижението е поредното в кариерата на новото попълнение на "Пари Сен Жермен". Меси е футболистът с най-много индивидуални награди "Златна топка" - 6. С екипа на "Барселона" той вкара 474 гола в Примера дивисион, което е рекорд за испанския футбол. 

Снимка: Reuters

Освен това Меси държи рекорда за най-много асистенции. Статистиката сочи, че в официални мачове той е подал преди гола 315 пъти. Което пък означава, че има пръст (или крак) в повече от 1000 гола. За националния тим и на клубно ниво той има 745 попадения общо. 

Аржентинецът може да се похвали, че е футболистът с най-много попадения за една календарна година - 91 гола през 2012 (12 за националния тим и 84 за "Барселона").

Снимка: Reuters

Що се касае Южна Америка, 80-годишната легенда Пеле няма как да си върне лидерската позиция по голове за национални отбори. Във врата на Меси обаче диша неговият нов съотборник в ПСЖ - бразилецът Неймар, който има на сметката си 69 попадения. 

Меси е доста далеч от друго знаменито постижение на Пеле. Бразилецът е единственият футболист, печелил 3 пъти световната титла. Докато любимецът на Аржентина може да се похвали със спечелената през юни 2021 г. Копа Америка - първи и единствен важен трофей с националния тим за Меси.

Снимка: Reuters