на живо

Лисабон празнува! "Спортинг" е шампион след 19 години чакане!

"Лъвовете" са недостижими на върха след победа над "Боавища"

Reuters

"Спортинг" е новият шампион на Португалия! Тимът от Лисабон е недостижим на върха в класирането на Примера лига, след като вчера (11 май) победи "Боавища" с 1:0. 

След 19 години чакане, "лъвовете" успяха да станат първи с 82 точки. "Порто" има 74, а "Бенфика" - 70. 

Бившият клуб на Кристиано Роналдо не е ставал шампион на страната си от преди неговия дебют със зелено-бялата фланелка. Последната титла във витрината на "Спортинг" е от кампания 2001/2002 (Роналдо прави дебюта си за тима на 7 октомври 2002 г.).

От тогава в страната 11 пъти триумфира "Порто", а 7 пъти - "Бенфика". 

Снимка: Reuters

Този път обаче "лъвовете" зарадваха своите фенове, които не пропуснаха да излязат по улиците и да отпразнуват титлата. Те пееха песни, развяваха знамена, прегръщаха се и палеха димки в зелено.

Снимка: Reuters

Сред тълпата мина и специален отворен автобус, на който бяха качени новите шампиони! Те показаха трофея, който получиха веднага след последния съдийски сигнал на мача с "Боавища".

Празничната нощ беше помрачена и от леки размирици, но полицията се намеси бързо и до ескалация на напрежението не се стигна. 

Снимка: Reuters

"Спортинг" става шампион на страната за 19-ти път. Клубът има още 17 Купи на Португалия и 3 Купи на лигата. Най-големият международен успех на тима е спечелването на Купата на носителите на купи през сезон 1963/1964. През 2005 г. "лъвовете" загубиха финала на Лига Европа срещу ЦСКА Москва, въпреки че мачът се игра на техния стадион в Лисабон.

Снимка: Reuters