на живо

Литекс изпусна да победи Йелгава

Късен изравнителен гол попари ''оранжевите"

pfclitex.com

Литекс изненадващо не успя да победи като гост латвийския Йелгава в първата си среща от тазгодишното издание на Лига Европа. Бранителят Васил Божиков вкара за ловчанлии в 50-ата минута, но домакините стигнаха до изравняване в края на мача. 

Днес сред титулярите на ловчанлии попадна само един от новите - португалецът Арсенио Нунеш. Изненадата в състава пък бе халфът Румен Руменов, който игра за сметка на Петрус Бумал. Последният все пак замени Руменов в 57-ата минута и доигра мача.

Първото сериозно положение в срещата беше пред вратата на Литекс. В 5-ата минута Кенеди Ериба бе изпуснат от защитниците в оранжево, но се засуети преди да стреля и топката бе изчистена в ъглов удар. Минута по-късно Данило Асприля стреля, но неточно. Постепенно играчите на Литекс навлязоха в двубоя и наложиха контрол над случващото се на терена. В 12-ата минута Рафа Перес пропусна да отбележи с глава.

В 25-ата "оранжевите" получиха златен шанс да открият резултата. Новопривлеченият Арсенио Нунеш взаимодейства отлично с Руменов, след което топката стигна до Бьорн Маарс Йонсен, но таранът я изпрати покрай целта.

В 50-ата минута Литекс все пак поведе. След корнер на Асприля, Васил Божиков се извиси в наказателното поле на Йелгава и с глава вкара - 0:1. Попадението стресна латвийците и те дадоха шанс и на Йонсен да отбележи, но той направи непростим пропуск.

В 83-ата минута домакините стигнаха до изравняването. "Английски" тъч на Марцис Ошс хвана "оранжевата" отбрана неподготвена и Олегс Малашенокс се разписа с глава - 1:1. До края на срещата Литекс направи отчаяни опити да стигне до победата, но нов гол не падна.

Така интрига ще има и на реванша, който е на 9 юли от 20:45 часа. Победителят от сблъсъка ще срещне в следващия кръг Флора (Естония) или Работнички (Македония). Представителите на балтийската държава спечелиха днешната среща с минималното 1:0.