на живо

"Ливърпул" няма да ползва държавна помощ за заплатите

"Взехме грешно решение и съжаляваме", написа Питър Муур

Reuters

Ръководството на "Ливърпул" е променило решението си и няма да се възползва от възможността, която предлага правителството на Великобритания за подпомагане на бизнеса в условията на финансовата криза, предизвикана от пандемията от коронавирус.

Преди дни лидерите във Висшата лига обявиха, че ще пуснат част от персонала си (без играчите и треньорите) в принудителен отпуск. По този начин 80% от заплатите им щяха да се изплатят от държавата. 

Заради тази стъпка мърсисайдци бяха остро критикувани, дори от бившите си футболисти Джейми Карагър и Стан Колимор. 

На официалния сайт на "Ливърпул" беше публикувано съобщение от изпълнителния директор Питър Муур, който се извини за действията на ръководството.

"Миналата седмица взехме грешно решение и съжаляваме за него. Въпреки факта, че бяхме в стабилна позиция преди тази криза, нашите приходи бяха намалени, докато разходите ни остават. И както в почти всеки сектор в обществото, има голяма несигурност и притеснения за настоящето и бъдещето ни", се казва в него.

Карагър беше сред първите, които приветстваха новото решение на клуба.

През февруари "Ливърпул" обяви много успешна финансова година. Оборотът на клуба достигна 533 млн. паунда (627 млн. евро), което е със 78 млн. паунда повече спрямо предходната година. Мърсисайдци отчетоха печалба от 42 млн. паунда преди данъчните удръжки. 

В момента английското първенство е спряно, тъй като в страната има голям брой заразени с коронавирус. Регистрираните случаи до момента са над 51 500, а смъртните случаи са над 5 300.

bTV призовава: останете си вкъщи!