на живо

"Ливърпул" с най-добър старт от 28 години

Мърсисайци победиха "Тотнъм" с 2:1

Reuters

"Ливърпул" победи "Тотнъм" с 2:1 в първия мач от 5-ия кръг на Висшата лига и за трети път в историята си започва с пет поредни победи в английското първенство. За последно "червените" от "Анфийлд" стартираха по толкова убедителен начин през сезон 1990/91.

Играчите на Юрген Клоп доминираха през целия мач и закономерно се поздравиха с крайния успех. "Червените" са лидери с 15 точки, докато "шпорите" са с 9 на 5-ата позиция.

"Ливърпул" бе по-опасният отбор през първото полувреме. Не бе изтекла и една минута от началото на срещата, когато Роберто Фирмино вкара топката във вратата на "Тотнъм", но съдията отмени гола заради засада. Мърсисайдци имаха още няколко добри положения преди да открият резултата в 39-ата минута. След разбъркване в наказателното поле на "шпорите" Вайналдум стреля с глава и макар че стражът на домакините изби, съдията призна попадението след сигнал от технологията на голлинията. Това бе първи гол за холандеца при гостуване на "червените" в Англия. 

Снимка: Reuters

В началото на втората част Садио Мане пропусна да удвои. В 50-ата минута Лукас Моура изпусна най-чистото положение за домакините. Алисон само изгледа топката при удар на бразилеца, която обаче се отби в страничната греда и излезе в аут.

В 54-ата минута резултатът стана 2:0 в полза на мърсисайдци, след като Фирмино се възползва от грешка в защитата на "Тотнъм". Атаките на "Ливърпул" продължиха, но Наби Кейта, Мане и Салах не успяха да материализират усилията си с нов гол във вратата на лондончани. 

В последните минути на срещата на "Уембли" защитата на "Ливърпул" потрепери. Първо в 93-ата минута влезлият като резерва Ерик Ламела намали за 1:2, а в заключителните секунди Хюн-Мин Сон бе близо до изравнително попадение.