на живо

"Ливърпул" пусна в принудителен отпуск част от служителите си

Вълна от недоволство след решението на ръководството на мърсисайдци

Ръководството на "Ливърпул" реши да пусне в принудителен отпуск част от персонала си. От клуба обявиха, че засегнатите ще получат пълните си заплати за този период, като 80% от възнагражденията ще бъдат покрити от държавата, според новата схема, с която правителството реши да подкрепи бизнеса в ситуацията на пандемия.

"Искахме да намерим решение, което подсигурява работните места на служителите в тази безпрецедентна криза. Продължаваме да сме ангажирани по въпроса за намаляване на заплатите в периода, в който не се играят мачове. Тези решения са сложни и процесът продължава", гласи част от изявлението на ръководството на мърсисайдци.

Това решение обаче бе силно разкритикувано от бившите играчи на тима Джейми Карагър и Стан Колимор.

"Юрген Клоп показа съпричастност към целия персонал заради пандемията, играчите от първия отбор подкрепят решението на Висшата лига за намаляване на заплатите. Но цялото уважение и добра воля са изгубени - това е жалко "Ливърпул", написа гневният Карагър в "Туитър".

Стан Колимор е още по-краен: "Смятам, че всеки един фен на "Ливърпул" ще е отвратен от това, че клубът разпуска персонала. Това просто не е правилно. Приятели футболни фенове, помощта на държавата е за малкия бизнес, който трудно ще оцелее сега. Всеки собственик на клуб във Висшата лига притежава сериозно състояние, тогава защо не накарате собствениците да бръкнат в джобовете си?", пита Колимор.

През февруари "Ливърпул" обяви много успешна финансова година. Оборотът на клуба достигна 533 млн. паунда (627 млн. евро), което е със 78 млн. паунда повече спрямо предходната година. "Ливърпул" отчете печалба от 42 млн. паунда преди данъците.

Снимка: Reuters

"Нюкасъл", "Тотнъм", "Борнемут" и "Норич" също вече обявиха, че ще пуснат в отпуск част от персонала си.

Висшата лига е спряна за неопределено време заради пандемията от коронавирус, а клубовете поеха ангажимент да обсъдят с играчите намаляване с 30% на годишните възнаграждения.

bTV призовава: останете си вкъщи!