на живо

"Ливърпул" в траур: Почина изпълнителят на "You'll Never Walk Alone"

Джери Марсдън си отиде от този свят на 78-годишна възраст

Getty Images

Футболният свят скърби за изпълнителя на една от най-емблематичните песни, чувани по трибуните. Днес (3 януари) почина Джери Марсдън, който преди 58 години, заедно с групата "Gerry & The Pacemakers" изпълни "You'll Never Walk Alone" ("Никога няма да вървиш сам")!

Днес мелодията е позната като химн на шампиона на Англия "Ливърпул", както и на шотландския гранд "Селтик". Рефренът е толкова популярен, че често е подеман и от други агитки - на "Борусия" Дортмунд, "Аякс", "Динамо" Загреб, "Рапид" Виена и още десетки други. Свои версии имат от класически изпълнители до рок и пънк банди.

Джери Марсдън и неговата група са хората, направи песента популярна. Тя обаче се появява за първи път през 1945 г. Написана е за мюзикъла "Carousel" от Ричард Роджърс и Оскар Хамерщайн. Чрез силния текст тя дава кураж на една от героините.

За широката публика става популярна, след като през 1963 г. в осъвременен аранжимент я изпълняват именно "Gerry & The Pacemakers".

Групата е създадена в Ливърпул, точно като легендарните "Бийтълс". Нейн мениджър е Брайън Епстайн, който изпълнява същата роля и за световните любимци Пол Маккартни, Джон Ленън, Ринго Стар и Джордж Харисън.

Марсдън и колегите включват "You'll Never Walk Alone" в първия си албум, а песента бързо става номер 1 в музикалните класации във Великобритания и Австралия.

На 2 ноември 1963 г. феновете на "Ливърпул" прегръщат този хитов рефрен и го припяват по време на загубата на своя тим от "Ипсуич" с 0:1. Инициативата идва от най-върлите привърженици - тези на трибуната "Коп".

Феновете на "Селтик" пък са убедени, че първи са започнали да пеят песента. Кой от двата клуба си е харесал "You'll Never Walk Alone" за химн обаче не е ясно. 

Днес рефренът не само се чува, а и се вижда на стадион "Анфийлд". Изписан е на една от вратите, на шаловете и дрехите на феновете. Има го и на емблемата.

Снимка: Getty Images

През 2005 г. "Ливърпул" достига до финала на Шампионската лига в Истанбул и се изправя срещу "Милан". Въпреки че на почивката мърсисайдци губят с 0:3, феновете им по трибуните запяват химна с пълно гърло.

Поне 45 000 души пращат своята енергия и посланието на песента към главните герои на терена! И "Ливърпул" успява да изравни, да достигне до дузпите и да прегърне трофея!

"Когато вървиш през бурята
Дръж главата си високо!
И не се страхувай от тъмнината!
В края на бурята
Има златно небе
И сладка сребърна песен на чучулига!

Върви през вятър!
Върви през дъжд!
Дори мечтите ти да бъдат смачкани и разрушени!
Върви, върви!
С надежда в сърцето!

И никога няма да вървиш сам!
Никога няма да вървиш сам!"

Снимка: Getty Images