на живо

Лято по английски - рекордно скъп защитник и харчещ "Арсенал"

За пета поредна година клубовете във Висшата лига минават границата от 1 млрд. паунда

Reuters

Трансферният прозорец в Англия затвори! Последният ден за сделки беше на 8 август - часове преди първия мач от новата кампания във Висшата лига.

Равносметката през лятото на 2019 г. е още 101 сключени договори с обща стойност над 1 млрд. паунда.

Какво видяхме тази година?

За пета поредна година отборите във Висшата лига прескочиха условната граница от 1 млрд. паунда похарчени пари за футболисти. За да бъдем съвсем точни, тимовете са извадили от касите си 1,41 млрд. паунда.

Ако тази сума ви се струва много, то истината е, че не е рекордна. Най-много пари за трансфери през летния прозорец в Англия са похарчени през 2017 г. - 1,43 млрд. паунда.

Чии пръсти бяха най-широки в месеците от май до август?

Изненадващо "Арсенал" - тимът, който в последните години е много пестелив в трансферната си политика, този път реши да отвори широко касата и да даде цели 155 млн. паунда за нови играчи. На "Емиратс" пристигнаха  Никола Пепе, Уилям Салиба, Киърън Тиърни, Давид Луиз, Габриел Мартинели и Дани Себайос.

Втори по този показател е шампионът "Манчестър Сити". "Гражданите" ще защитават трофея си с двама нови играчи Родри и Жоао Кансело, за които платиха 150 млн. паунда.

Тройката се затваря от "Манчестър Юнайтед". На "Олд Трафорд" приветстваха Хари Магуайър, Даниел Джеймс и Аарон Уан-Бисака за общата сума от 145 млн. паунда.

Това не е изненада, тъй като "червените дяволи" могат да се похвалят, че имат в състава си най-скъпия защитник. Хари Магуайър премина от "Лестър" в "Манчестър Юнайтед" за сумата от 80 млн. паунда. Той е и най-скъпият играч, купен през летния трансферен прозорец в Англия. 

Следват го Никола Пепе, за когото "Арсенал" плати 72 млн. паунда на френския "Лил". Трети е Родри, който беше оценен от "Атетико" Мадрид на 63 млн. паунда и вече е собственост на "Манчестър Сити".

"Червените дяволи" са на първо място и в класацията за най-скъпо продаден футболист през лятото. Това е Ромелу Лукаку, който премина в "Интер" срещу 74 млн. паунда. 

Запазва се тенденцията за все по-малко направени сделки, но с по-висока стойност. 

Английското първенство до момента държи рекорда за най-много похарчени пари през трансферния прозорец. По петите му е испанския шампионат. До момента сделките там също надминават 1 млрд. паунда. Тъй като трансферите в Испания продължават до 2 септември, има шанс този път Висшата лига да остане на второ място.