на живо

Любимец на Сектор "Г" запретна ръкави, за да бъде доброволец в Хърватия

Тончи Кукоч поправя покриви и раздава храна на пострадалите от земетресението

facebook.com

В периода 2014-2015 г. един хърватин спечели уважението на цялата агитка на ЦСКА. Защитникът Тончи Кукоч бързо се превърна в любимец на "червените" с екстравагантното си поведение и факта, че често припяваше познатите песни със Сектор "Г".

Днес 30-годишният футболист е част от първодивизионния унгарски "Кишварда", но в дните около Нова година се преквалифицира по неволя в работник, който поправя... покриви.

Снимка: facebook.com

На 29 декември Хърватия пострада от силно земетресение. Без да се замисля Тончи замина за най-засегнатия район - градовете Петриня и Сисак. Но вместо към големите населени места, футболистът и приятелите му се насочили към близките села, където също има доста работа по старите къщи.

"Ние сме в Жупич, на няколко километра от Петриня. Дойдохме спонтанно, като доброволци във вторник (29 декември). След като видяхме какъв хаос е в Петриня, насочихме се към близкото село, до което така и не стигна помощ. Пристигнахме около 19 ч., попитахме дали им трябва храна и вода. Казаха, че сме първите, които спират тук. Повечето автомобили преминават транзит. Решихме да останем и да помогнем", разказва Кукоч в своята страница във "Фейсбук".

Футболистът детайлно описва действията на цялата бригада. 

Снимка: facebook.com

През първия ден раздали храна, вода и стоки от първа необходимост на всички местни. След това се захванали да укрепят къщата на самотна жена и да си направят навес в двора, където да спят.

Кукоч разказва, че от тогава замазват появилите се пукнатини по стените, оправят покриви и пререждат керемиди, за да могат бабите и дядовците да са на сухо през нощта.

Снимка: facebook.com

"До четвъртък (31 декември) нашият екип оправи покривите на 12 къщи така, че да бъдат годни за живот. Покрихме дупките с найлон, сменихме счупените керемиди, оправихме падналите комини, махнахме повредените греди. Имаме огромна нужда от керемиди. Липсват строителни материали. Храна, хигиенни принадлежности и дрехи има. Но няма строителни материали и хора с опит, които да спрат разрушаването на къщите", обяснява Тончи.

Той дори разкрива, че една от бабите в селото е поискала да му даде 100 хърватски куни (около 25 лв.) за свършената работа, но той, естествено, е отказал.

Снимка: facebook.com