на живо

Люпко и Драготин - приятелство на повече от половин век

Какъв футболист е бил Петрович? Разказва негов близък приятел

С население от едва 100 хиляди души, Осиек се оказва най-силният стълб в съпротивата срещу югославската народна армия по време на войната през 91-а. И остава непревзет. Макар да е 4-ти по големина в Хърватия, градът днес е тих и спокоен. А едно от най-шумните места е стадион "Градски врт" по време на мачовете на местния футболен "Осиек". 

Именно оттук тръгва не само футболната и треньорска кариера на Люпко Петрович, но и едно приятелство, датиращо от 60-е години на ХХ век.

Треньорът на българския тим беше сърдечно посрещнат от журналиста Драготин Керже - 32 години след посрещната им среща.

"Нашето приятелство датира от времето, в което той дойде тук като играч. Разбира се, че нашите отношения не бяха свързани само с футбола, защото Люпко е един истински човек и истински мъж и извън терена, така че ние имахме едно истинско приятелство. След трагичните събития, които настанаха през 90-е години малко позагубихме връзка, но както виждате и днес въпреки годините, нашата среща беше съвсем сърдечна", заяви Керже пред bTV.

Той все още си спомня за годините, в които Петрович е творил на терена.

"Люпко дойде от едно малко място, което се казва Дарда и веднага стана номер едно като нападател в отбора. Той всъщност играеше зад нападателя и обикновено всяка една топка, която се отбиеше от вратаря или от гредата, отиваше в него и той винаги вкарваше", спомня си той.

Въпреки топлата среща и емоционалното завръщане, днес (1 август) Петрович ще загърби сантимента и ще се изправи срещу бившия си тим с една цел - да изведе българския ЦСКА до победата.

Реванша между "червените" и "Осиек" гледайте тази вечер, пряко по bTV Action от 21:30 ч.