на живо

Люпко Петрович пред bTV: Ще преодолеем кризата в ЦСКА (ВИДЕО)

"В отбора няма звезди, а за да успеят, играчите трябва да са единни", заяви специалистът

Гриша Ганчев е основната причина Люпко Петрович да застане начело на ЦСКА. Това разкри сръбският специалист за bTV ден, след като официално пое отбора от "Българска армия" като старши треньор.

След премеждията, през които мина ЦСКА в последните седмици, на "червените" им се наложи да предприемат бързи промени. Така съветникът Петрович запретна ръкави и пое еднолично тима.

"Докато съм тук, съм на разположение на играчите, хората и ръководството - на всички, 24 часа. Ще се посветя на ЦСКА. Ще прескочим тази малка криза, която ни налегна. Знам, че можем и по-добре, но не го показваме. Затова съм уверен, че ще излезем от нея като победители и ще зарадваме и феновете, защото това очакват от нас", каза Петрович пред bTV.

"В последните години работих във Виетнам и Руанда. Ставам всяка сутрин в 6:30 ч., не спя през деня, постоянно съм в движение и се прибирам вкъщи около 10 ч. вечерта. Това ми е ритъмът. На ден имам две тренировки - сутрин и следобед, а може и трета да изкарам. Имам енергия да работя и да опитам да поставя нещата намясто тук"

"Моят приятел и президент на клуба Гриша Ганчев не искаше да ме натоварва много. Искаше малко да работя, но не напълно, да съм тук и да не съм. Сега дойде моментът, в който трябва всички да бъдем заедно, 24 часа"

На въпрос дали смята, че липсата на ясна треньорска фигура е довела до проблемите на "армейците" - сърбинът отговори: "Не съм мислил над това. Добре работихме. Аз винаги казвам това, което мисля. Добри (Митов) е много талантлив треньор, добър човек и характер. Всички работим за една цел. Но може би и за играчите не беше ясно с кого да говорят, с кого да не говорят. Може би нямаше яснота. Но така се случи. Ето, сега всичко им е ясно"

Петрович обаче предупреди - в ЦСКА звезди няма, а за да успеят, играчите трябва да са единни.

"Лично аз мисля, че в ЦСКА в момента няма звезди. Играчите не са лоши, добри са, играят добър футбол, бележат голове, тичат, всичко. Но играчи, като Меси, който взима топката и решава всичко, нямаме. Нямаме голяма звезда. Имаме 4-5 футболисти, които се конкурират за най-добър играч на ЦСКА, но звезда не виждам. 4-5 от тях могат да станат звезди. Затова трябва сега с характер да подходим и да бъдем отбор. Да умираме един за друг и така ще се получат нещата"

"Селекцията се прави така, както трябва. Трудно е да се намери добър играч, може би и звезда... Такъв струва 5 млн. Ето ти отговор. Такива играчи не можем да докараме. Те имат високи цени - 2-3-5 млн. такива не можем да доведем. Търсим играчи, с които ще имаме късмет да платим малко, а той да е успешен. Ставало е с много играчи - идват без пари, продават се за 2 млн. Доведохме тези, които можем, но им трябва време. Те са от месец и 5 дена тук, а някои от тях не играха цяла година, като Давидов. Останалите идват неподготвени физически, влизат в този процес и не могат да се адаптират. Така че трябва време, 4-5 месеца, за да се види дали стават или не"

"Дадох им шанс в мачовете на новите. Не успяхме да спечелим нищо. Опитахме да направим отбор от футболисти, които играха повече миналата година и в последните 5 кръга. И това не ни се получи. Сега сме объркани. Нямаме на терена играч, за който да кажем, че е бил добър. Може да сме загубили с 1:3, но някой играе добре, друг не. Но сега не видях играч, които да играе добре или зле. Не бяха лоши. Не е само Атанасов. Публиката го освирква. Да, той сбърка, но трябва да се види какво сгрешиха другите. Така става във футбола. Публиката си набелязва някой и търси виновника. Според мен никой не игра добре"

"Не изкарах Бодуров от групата. Подготвих го да играе. Игра два поредни мача - в "Титоград" и при 2:2 с "Етър". Игра два мача, пропусна с "Черно море", за да може да играе с "Осиек". Мисля, че играчите, които са били контузени или не са добре кондиционно, трябва да им се даде почивка. От 4 мача 1 да пропуснат. Бодуров пропусна да кажем 60% от подготовката. Беше контузен, беше болен. Имахме най-добри намерения за него, да си почине, за да е свеж и готов за "Осиек"... Какъв конфликт? Глупости! Няма! Бодуров е капитан. Ако имаше конфликт, щяхаме да го сменим, да не бъде капитан. Нали? Няма конфликт. Всичко сме се разбрали - да играе 2 мача, да почине и да е готов за "Осиек".

Шефът на ЦСКА ми беше шеф и в "Литекс" и е мой приятел. Той ме накара. Беше президент на "Литекс", шеф на "Литекс", а сега е на ЦСКА. Той ме накара да дойда"

"Мъчно ми е от това, което преживя ЦСКА. Това е голям отбор. Аз знам какво е голям отбор - "Цървена звезда", "Партизан", "Левски", където бях 3 години, ЦСКА. Това са клубове, които не прощават загубата. Те имат зад себе си публика, която живее за футбол. Ако не побеждаваш, проблемът е голям. Понякога тези отбори изпадат в криза. Не знаят къде се намират. Но винаги успяват да се отърсят, да се измъкнат и пак да са на върха. Трябва да се знае как да се излезе от този момент, в който сме, по нормален, елегантен начин, без натиск, без много думи. С кратки и ясни думи и нека всеки направи това, което може най-добре и така да се върнем в правия път"

"Да зарадваме играчите и феновете, половин България. Срещу "Осиек" трябва да сме друг отбор. Да не познаят ЦСКА, в смисъл - да играем добре. Ако това се случи, може да станем и шампиони на България. Очакваме, че ще играем добре, че ще спечелим този мач и всичко ще се обърне. За лоши мачове и тестове кой може и кой не може да играе, няма време. Неуспехът на един треньор никой не прощава. Ако треньорът е точният, той трябва да побеждава. Особено в голям отбор. Иначе говориш, говориш, говориш, но губиш. Публиката тогава казва - "Бягай от тук, само говориш!". Научих, че, ако си точният, трябва да побеждаваш. Тогава всички те слушат", заяви Петрович.

Тагове: