на живо

"Локомотив" Пловдив отново спечели Купата на България!

Пловдивчани триумфираха след изпълнение на дузпи във финала с ЦСКА

Lap.bg

„Локомотив“ Пловдив отново триумфира в турнира за Купата на България! За втора поредна година „черно-белите“ спечелиха трофея, който дава право на участие в квалификациите на Лига Европа.

В редовното време и продълженията финалната среща на националния стадион "Васил Левски" срещу ЦСКА завърши 0:0. Така се стигна до изпълнение на дузпи, след които пловдивчани спечелиха втората си Купа на България в историята на тима.

Първоначално беше предвидено срещата да се играе при до 3000 човека на сектор, като двете агитки трябваше да си разделят по 6000 билета. Само че от квотата на „Локомотив“ останаха непродадени пропуски. Феновете на ЦСКА поискаха те да бъдат пуснати в свободна продажба, но така и не получиха разрешение за това. Ситуацията доведе до струпване на хора пред стадиона. В крайна сметка страничните сектори бяха пълни с фенове, които видимо не спазваха социална дистанция и мерките за ограничение на коронавируса.

Снимка: Lap.bg

„Червените“ бяха по-активни в началото на мача. Те успяха да осъществят няколко опасни атаки. Добрите рефлекси на вратаря на „Локомотив“ Мартин Луков успяха за запазят резултата 0:0. За „черно-белите“ най-активен беше Анте Аралица.

Снимка: Lap.bg

В началото на второто полувреме двата тима започнаха предпазливо. В 60-ата минута феновете на ЦСКА направиха атрактивно пиротехническо шоу. Това доведе до кратко прекъсване на играта. След подновяването ЦСКА отново поде инициативата. Петър Занев и Енрике Рафаел пробваха мерника си, но Луков отново беше на място и не допусна топката да влезе във вратата му. В края на редовното време темпото на игра отново спадна.

Снимка: Lap.bg

Така се стигна до продължения. През първите 15 минути беше очевидно, че играчите и на двата отбора са уморени. Липсваха опасни положения пред двете врати, като играчите трудно организираха атаки. През второто продължение очаквано темпото беше още по-бавно. Кристиян Малинов от ЦСКА получи втори жълт картон в заключителните минути и остави тима си с човек по-малко. В „Локомотив“ пък предприеха вратарска смяна и на мястото на стабилния през целия мач Луков, влезе Илко Пиргов.

Снимка: Lap.bg

Така се стигна до изпълнение на дузпи! Нападателят на ЦСКА Али Соу се превърна в големия грешник за ЦСКА. Пиргов спаси неговия удар, докато футболистите на „Локомотив“ бяха безгрешни и триумфираха за втори път в шестия си финал в турнира за Купата на България!

Наставникът на „смърфовете“ Бруно Акрапович се превърна в първия чуждестранен треньор с две поредни Купи на България.