на живо

Лопетеги - властелинът на антирекордите

"Реал" губи така за последен път преди 70 години

Getty Images

Хулен Лопетеги - човекът, от който целият футболен свят очакваше много. Той обаче разочарова милионите фенове на "Реал" Мадрид още след първия си мач начело на клуба.

Испанецът имаше трудната задача да наследи Зинедин Зидан - треньорът, печелил 3 поредни години Шампионската лига, както и да придаде нов облик на отбора, останал без голямата си звезда Кристиано Роналдо.

Само че нещата се объркаха още в първия мач и, вместо да се превърне в любимец на феновете, Лопетеги стана притежател на няколко... антирекорда.

Снимка: Getty Images

"Реал" загуби от своя градски съперник "Атлетико" Мадрид битката за Суперкупата на Европа. В Талин "белите" записаха поражение с 2:4 и след края им остана само да аплодират щастливите си опоненти.

Всъщност в "кралския клуб" отдавна не са изпускали международна титлата по този начин. И за да бъдем точни - от 2000 г. насам, когато на финал за Междуконтиненталната купа загубиха с 1:2 от "Бока Хуниорс". Тогава е и последният загубен финал на "Реал" в турнир между отбори от различни страни. След това във витрината на тима влизат 13 трофеи - 5 от Шампионската лига, 4 от Световното клубно първенство (или Междуконтиненталната купа) и 4 Суперкупи на Европа.

Да получиш 4 гола в официалния си дебют също не е често срещано събитие в историята на "Реал". Това се случва за първи път от 70 години!

За последно този антирекорд записва Майкъл Киплинг през 1948 година! Тогава "белите" губят от "Селта" с 1:4!

И като цяло, загуба в дебюта е рядкост с марка "Реал". Бернд Шустер преди 11 години също не успя да победи във финала за Суперкупата на Испания, допускайки поражение с 0:1 от "Севиля".