на живо

Лоши "сини" спомени и "бели" надежди: столично дерби на финала за Купата

"Славия" и "Левски" се изправят един срещу друг за трофея и място в евротурнирите

Lap.bg

Купата на България чака своя нов притежател! Днес от 19:30 ч. на националния стадион "Васил Левски" двама "столетници" - "Славия" и "Левски", ще се борят за ново отличие в претъпканите си витрини.

И "сини", и "бели" едва затварят шкафовете с трофеи, но пък скоро нищо ново не е пристигало в колекцията и на двата клуба. За последно символичните домакини от "Славия" триумфираха през 1996 г. в първенството, а и във финала за Купата. Тогава те взеха служебна победа, след като Томас Лафчис извади именно "Левски" от мача заради спорно съдийство.

На стадион "Георги Аспарухов" също копнеят за трофей. Последният опит на "сините" за спечелване на Купата на България бе през 2015 г., когато тимът "потъна" срещу "Черно море" след продължения. Иначе "Левски" е празнувал спечелването на трофея през далечната вече 2007 г. 

Турнирът за Купата на България не само носи ново отличие. Победителят тази вечер ще може спокойно да мисли и за Европа, тъй като ще участва в международните клубни турнири на Стария континент. "Левски" в момента е на третото място в класирането, което също дава право на мачове с международни съперници след няколко месеца, но "Берое" дебне само на 2 точки зад "сините", които до края на първенството имат тежки сблъсъци с "Лудогорец", ЦСКА и "Верея".

Снимка: Lap.bg

"Славия" пък е в долната половина на класирането и трябва да играе бараж, ако иска да бъде третият участник на България в евротурнирите. Мачовете, преди момчетата на Златомир Загорчич да си подпечатат визите, са доста, като "белите" вече загубиха първия си сблъсък с "Локомотив" Пловдив.

И Делио Роси, и сръбският специалист нямат особени проблеми с контузени играчи, така че ще наредят на терена най-добрите си гладиатори за тази битка.

След напрегнатия месец април, които беше низ от "синьо-червени" дербита, и днес движението в центъра на София ще бъде ограничено заради мача, а ключови булеварди ще бъдат затворени, за да могат органите на реда да следят по-лесно за опазване на реда.

Снимка: Lap.bg

Очаква се трибуните на националния стадион да бъдат изпълнени с привърженици, като тези на "Левски" ще бъдат повече. Именно на фенския допинг ще разчита тимът на Роси. 

"Славия" пък има скрит коз в ръкава си. "Белите" веднъж вече бяха "черната котка" за "Левски" в първенството - през 2013 г. равенство между двата тима на стадион "Георги Аспарухов" спъна "сините" за титлата.

Купата със сигурност остава в София! Кой обаче, ще я представи като доказателство при издаването на европейски визи? Предстои да разберем!