на живо

Ловрен разказва във филм за живота си като бежанец (ВИДЕО)

Звездата на "Ливърпул" си спомня за войната и кошмарното детство

Днес той е футболна звезда. Носи екипа на един от най-обичаните отбори в света. Деян Ловрен е основен стълб в защитата на "Ливърпул", печели луди пари и живее в лукс. Детството му обаче е съвсем различно. Белязано от смърт, хаос и страх.

"Бях вкъщи с майка ми, когато чухме сирените за тревога. Тя ме гушна и слязохме в мазето. Плачеше. Всичко, което можехме да направим, е да се крием. Това е нещо, което никога няма да забравя. Как бих могъл? След това се качихме в малка кола и чичо ми ни закара в Германия. Така се превърнах в бежанец", разказва Ловрен.

Деян е роден през лятото на 1989 г. в босненския град Зеника, на 70 километра северно от Сараево. Заради войната в бивша Югославия семейството му е принудено да бяга зад граница. Родителите му Саса и Силва се отправят към Мюнхен при свои роднини.

"Бях много малък и спомените ми не са съвсем ясни. Разбира се, говорил съм с родителите си няколко пъти за това. Но когато и да попитах, майка ми започваше да плаче. Решението да се преместим в Германия е било трудно. Тръгнахме само с дрехите на гърбовете си. Баща ми остана още няколко дни в Босна - вероятно за да продаде къщата и да имаме някакви пари."

Деян и брат му Давор свикват с живота в новата страна. "Много хора останаха в Зеника. Не казвам, че са взели грешното решение - това бе домът им. Но така подлагаха живота си на опасност и много хора го загубиха. Година след нашето заминаване бомбардираха градския пазар. Загинаха 15 души, 50 лежаха ранени. Ако бяхме останали в Босна, може би и аз щях да бъда убит. Ужасяващи неща се случваха тогава."

Интергацията на Ловрен в Мюнхен е безпроблемна - той бързо се социализира в детската градина. Често обаче заварва родителите му да се карат заради липсата на пари. Научава езика, влюбва се във футбола и "Байерн" Мюнхен. Дори успява да се снима с Джовани Елбер и Марио Баслер.

Седем години след пристигането на семейството в Германия обаче местните власти отказват да подновят визите заради объркани документи. Така всички се местят в хърватското градче Карловац. "Въпреки това съм благодарен на тази страна. Когато гледам новините, виждам бежанци от Сирия и други страни. Първата ми реакция е, че трябва да им помогнем. Знам, че има опасения от тероризъм, но има и семейства с деца, не можем просто да си затворим очите."

Футболистът реши да разкаже потресаващата си история във филм със заглавие "Деян Ловрен: Животът ми на бежанец". А премиерата ще бъде утре...