на живо

Лудогорец - Базел. Сравненията година по-късно

Накъде ще върви „Бизнеспроекът”?

Евгений Милов

В груповата фаза на Шампионската лига предстоят два мача Лудогорец- Базел.

Те  ще се играят около 14 месеца след двете срещи между същите два отбора миналото лято. Тогава мачовете бяха за влизане в  Шампионската лига и швейцарския тим се наложи убедително, с две победи от 4:2 и 2:0.След тези загуби Лудогорец игра в Лига Европа,където се представи добре. Клубът спечели пари, а играчите натрупаха самочувствие.

Мисля за важно, повече от година по- късно, да погледнем на предстоящите срещи не само от гледна точка на прогнозирането на резултатите в тях.

Сега, след няколко стъпки напред, Лудогорец вече е там където Базел беше и преди година. Групите на Шампионската лига.

А накъде вървят, от една страна футболният , и от друга "бизнеспроектът Лудогорец”, предстои да преценим.

Точно сравнението с Базел ми се струва важно. Не защото Лудогорец е настигнал с пари и традиции швейцарския клуб. За това се иска много по-дълъг период от време.

Бизнеспроектът Лудогорец е по- богат със сумата, която ще бъде получена за участието в груповата фаза на Шампионската лига. Заедно с добавките от маркетингови и телевизионни права,тези пари ще надвишат порядъка на 10 000 000 мил евро, което е база за бъдеща работа.

При евентуален успех срещу Базел, шефовете на Лудогорец ще прибират още пари. При  една победа 1 000 000 милион евро. При равенство 500 000 евро. При две победи още 2 000 000 евро. Не сме ние тези, които ще броим на хората приходите, но когато някой събира паричките, ние завиждаме "благородно", всичките.

Ако приемем, че Реал Мадрид и Ливърпул имат по- други мащаби, с които в Разград едва ли някога ще могат да се сравняват, то точно евентуален успех в преките срещи с Базел ще позволи на Лудогорец да заеме третото място в групата и да зимува в евротурнирите. Това ще означава поне още два мача в Лига Европа и допълнително нови приходи за бизнеспроекта .

Мисля, че има още едни важен елемент, по който сравненията трябва да се правят точно с Базел. Това са изтеклите 14 месеца като един обозрим и кратък период и очевидният напредък на разградчани във финансов и футболен аспект . Затова реалните цели  и стъпки към навлизането в други сфери на надграждане, минават точно през битките с швейцарския отбор. Не толкова на фона на банковите сметки, колкото на фона на зеления футболен килим. Лудогорец вече си извоюва правото да се мери с Базел на по- високо ниво и сега ще е любопитно да видим, дали може да постигне нещо повече. Само при успех сега, трябва да очакваме, някога, нови стъпки в посока следващи кръгове в Шампионската лига.

В първите две срещи от груповата фаза на най-комерсиалния футболен турнир в света, Лудогорец показа доста добри неща в тактическо и чисто игрово отношение, както и наивност, особено в последните минути на „Анфийлд”. Двата мача срещу финансовите колоси и футболни грандове Реал Мадрид и Ливърпул бяха загубени с по 1:2. С играта си обаче, футболистите на Лудогорец спечелиха симпатии и увереност в собствените способности. В тези двубои играчите от Разград бяха в ролята на абсолютни аутсайдери и напрежението в лагера на нашия тим сигурно е било по-малко. Усещаше се, че момчетата със зелените екипи гледат на тези мачове като на великолепен шанс за изява и на терена доста неща се получиха. Освен това загубите дойдоха и след липса на голяма доза шанс.

Сега срещу Базел очакванията са по-различни. Лудогоред не е пълен аутсайдер. Заради  добрите неща дотук. Очакванията са по-високи, а опасността нашите играчи да са малко по-сковани и напрегнати е налице. Мисля, че сега резултатите са по-важни, а не дали отборът на Лудогорец е играл добре или не. Знае се, че в тази игра често се печели с ефективност пред противниковата врата, а не с ефектни изпълнения в игрови план и аплодисменти от трибуните.

Виждаме, че 14 месеца по-късно Лудогорец е направел стъпки в посока да се приближи до Базел. Дали ще може да го задмине във футболно отношение?

Фактите показват още нещо. В голяма част отборът на Лудогорец е същият и е безспорно един по-добре обигран състав в сравнение с  2013 г.

Базел изглежда по-различен от миналото лято. Пет, шест човека вече не са в отбора. Сред напусналите са вратарят Зомер, Щокер , както и опасното острие в атака, египтянинът Мохамед Салах, който вкара два гола в София. Няма го и Давид Деген.

Треньорът също е друг. Мурат Якин го няма, а Пауло Соуза отскоро работи с променен състав. Може би на него му е нужно време за обиграване на отбора. Това може да е слабост. Може и да е коз за нашите.

Ако успеят, по сметката на клуба ще постъпят допълнителни средства като печалба за бизнеспроекта, а във футболно отношение крачката е даже по- важна , защото въпросът не е само за няколко милиона повече.

Повече от 2000 километра делят двата града.За различията в банковите сметки нямаме достатъчно данни, а дали има разлики на терена ще видим и ще преценим точно 14 месеца по- късно. Евентуални загуби сега ще бъдат преглътнати по-трудно, успехите оценени високо.

Представата, която тези мачове ще ни дадат за това какво и как се прави в Лудогорец, ще е по- реална и точна отколкото впечатленията от всички други изяви на този тим, било срещу Реал Мадрид или срещу Хасково например.