на живо

"Лудогорец" гостува на столетник в неудобна скала

Феновете на "Брага" искат тимът им да домакинства на друго съоръжение

"Лудогорец" гостува на столетник в неудобна скала

"Лудогорец" на ръба на скалата. Не, не сме драматични. Просто там се намира стадионът на днешния съперник на разградчани - "Брага". 

Двата тима излизат едни срещу друг в четвъртия кръг на груповата фаза на Лига Европа. "Орлите" се целят в първа победа в евротурнирите за сезона, докато домакините вече смело мечтаят за елиминациите в турнира. 

Двата отбора ще излязат един срещу друг на "Ещадио Мунисипал де Брага". Съоръжението буквално е врязано в скалата от планината Монте Кастро. 

Стадионът има само две трибуни, на които могат да присъстват малко над 30 000 зрители. Той всъщност е изграден за европейското първенство пред 2004 г., на което Португалия беше домакин. 

"Ещадио Мунисипал де Брага" е най-скъпото изградено съоръжение, което е очаквано. Все пак говорим за преместване на огромна скална маса. В крайна сметка строежът продължава от 2000 до 2003 г. и в него са вложени 83,1 млн. евро. 

Българският национален отбор играе на съоръжението на 18 юни 2004 г., когато губи от Дания в среща от групата на европейското първенство. 

Живописната гледка обаче не е достатъчна, за да са доволни феновете на "Брага". Всъщност стадионът се намира далеч от центъра на града, на място, където общественият транспорт не е много развит, а прибирането след късен мач е истинско предизвикателство. 

За това и от клуба вече мислят друг вариант. Преди дни от "Брага" представиха планове за изграждане на нов стадион на по-централно място. Осъществяването на този проект ще бъде подарък за 100 годишнината на клуба. 

На 19 януари 2021 г. съперникът на "Лудогорец" стана на цял век. През тези 100 години "Брага" може да се похвали с 3 спечелени Купи на Португалия - 1966, 2016 и 2021 г. и със сребърните медали в първенството от сезон 2009/2010.

На международно ниво най-големите успехи на "Брага" са триумфа в турнира Интертото през 2008 г. и участието на финал на Лига Европа през сезон 2010/2011.