на живо

"Лудогорец" - клуб в нужда или щедър дарител? (ВИДЕО)

"Орлите" са първият български футболен тим, който ще кандидатства за помощ

"Лудогорец" - клуб в нужда или щедър дарител? (ВИДЕО)

"Лудогорец" се превърна в първия български футболен клуб, който кандидатства за държавна помощ, за да се справи с финансовите загуби в следствие от пандемията от коронавирус. От клуба съобщиха, че ще кандидатстват по схемата 60/40, а получените средства ще дарят за благотворителност.

Очаква се те да бъдат в размер на 111 000 лв. по държавната програма за запазване на работните места. В клуба не планират съкращения и подчертават, че са изрядни при плащането на данъци.

Съобщението на "Лудогорец" идва преди комисията официално да одобри искането им за държавна помощ. В Разград обаче вече са решили какво да правят, ако евентуално по сметката им постъпят средства.

В изявлението на разградчани, публикувано в официалния сайт, се казва, че собствениците на клуба - братята Кирил и Георги Домусчиеви, са наредили "тези средства да бъдат дарени за подкрепа на социално слаби жители на Лудогорието". 

"Те се отпускат да се изплатят заплати и тези заплати трябва да бъдат в същия размер, в който е осигурителният доход на работниците. Ако тези условия не са налице, без значение дали тези пари ще бъдат дарени или не, просто в бъдеще ще бъдат обект на това - да трябва да се върнат", разясни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

При кого ще отидат евентуално получените средства, е решение на самия клуб.

"В крайна сметка това е право, дадено от законодателя - те да получат тези пари. Как те ги харчат си е тяхна работа. Ако някой смята, че това е морално, може да го направи. Примерно аз не бих смятал, че това е морално - да взема пари от всички - от данъкоплатците, от бюджета и да ги дам на този, които на мен ми е интересно. Винаги ще остане някой ощетен. Когато парите се раздават на калпак, не е сигурно, че те стигат до най-нуждаещите се, много често те стигат до тези близо до властта", анализира икономистът и председател на Управителния съвет на Института за пазарна икономика доц. Красен Станчев.

Подобен казус съществува и във футболното първенство на Англия. Там "Ливърпул", "Тотнъм" и "Борнемут" се отказаха от държавна помощ след обществен натиск.

bTV призовава: останете си вкъщи!