на живо

"Лудогорец" в битка със статистиката

"Орлите" ще опитат да станат първият български отбор, печелил на португалска земя

Lap.bg

"Лудогорец" ще се впусне в битка номер 3 в груповата фаза на Лига Европа днес (19 октомври). Противникът този път е фаворитът в четворката - португалският "Брага". На екзотичния скален стадион в града, "орлите" ще се изправят не само срещу футболен тим, но и срещу статистиката.

Възпитаниците на Димитър Димитров ще опитат да се превърнат в първия български отбор, печелил среща на португалска територия. В европейските клубни турнири наследниците на Колумб имат далеч по-добри показатели срещу родни представители - 9 победи срещу 2. Равенствата пък са 5.

Оказва се обаче, че на другия край на Европа българските отбори нямат особени успехи. Непобеден от Португалия си тръгва само отборът на ЦСКА през 1982 г., когато стига до равенство срещу "Спортинг" Лисабон във втория кръг на Купата на европейските шампиони. Загубите в родната сметка пък са цели 7.

"Лудогорец" има да бори и лична статистика. Разградчани нямат победа като гости в европейски мач от 14 месеца. Този път обаче трите точки са от особена важност за развоя в изключително заплетената група.

"Лудогорец" е с 4 точки, след победа срещу "Хофенхайм" у дома и равенство с "Истанбул". "Брага" пък е без грешка до момента и 6 точки. Ако възпитаниците на Димитър Димитров искат да продължат напред в турнира, трябва да се борят за всяка точка. "Брага" обаче със сигурност няма да се даде без бой и ще иска да запази лидерската позиция.

Контузията на Густаво Кампаняро е единственият кадрови проблем за "Лудогорец" преди мача. Добрата новина за българския шампион е възстановяването на Вандерсон.

Брага" има доста повече проблеми с отсъстващи играчи. Заради контузии извън сметките останаха вратарят Марафона, Диего Соуза, Марко Бекич, Лазар Росич, Бруно Уилсон и Нуно Секейра.