на живо

"Лудогорец" в сблъсък с чешкия си еквивалент (ВИДЕО)

Между българския шампион и неговия съперник в плейофите на Шампионска лига- "Виктория" Пилзен, има немалко сходства

Тежък жребий за „Лудогорец” в плейофите на Шампионска лига. Българският шампион ще се изправи срещу чешкия „Виктория”.

Тимът от Пилзен се възползва от слабото моментно състояние на столичните грандове „Спарта” и „Славия” Прага и в последните шест години доминира в местната Гамбринус лига, като стана шампион в четири от тях. Тези трофеи са и единствените в клубната витрина.

Можем да кажем, че "Лудогорец" ще се изправи срещу своя чешки еквивалент. „Виктория” също е амбициозен тим, който постепенно успя да наложи присъствието си в евротурнирите.

През сезон 2011/2012 г. „червено-сините” осъществиха първия си пробив в Европа. Тогава „Виктория” започна участието си в Шампионска лига от втория предварителен кръг и измина дългия път до груповата фаза. Пилзенци се справиха последователно с „Пюник”, „Розенборг” и „Копенхаген”. Чехите бяха категорични в плейофа с датския шампион, побеждавайки го на два пъти (2:1; 3:1).

„Виктория” влезе в групите на Шампионска лига, но въпреки прогнозите на специалистите, че е обречен в компанията на „Барселона”, „Милан” и БАТЕ Борисов, се представи достойно, завършвайки на трето място. Така тимът от Пилзен се класира за елиминациите в Лига Европа, където походът му бе спрян от немския Шалке 04 (1:3 след продължения).

През 2013 г. „Виктория” остави следа и във втория по сила европейски клубен турнир – Лига Европа. Воденият от Павел Върба тим стигна до осминафиналите на надпреварата. Там непреодолим за чехите се оказа турският гранд „Фенербахче” (1:1; 0:1).

На следващата година „Виктория” отново надскочи себе си, класирайки се за групите на Шампионска лига. Жребият събра „червено-сините” с „Манчестър Сити”, „Байерн” Мюнхен и ЦСКА Москва, но те отново завършиха на трето място. Впоследствие чешкият доминант отпадна на осминафинал в Лига Европа след поражение от френския „Лион” с общ резултат 3:5.

През 2014 г. „Виктория” се сгромоляса в третия предварителен кръг на Лига Европа. Под ръководството на треньора Мирослав Кубек „червено-сините” напуснаха турнира след загуба от румънския „Петролул” (1:1; 1:4).

2015 г. бе далеч по-успешна за „Виктория”. 4-кратният шампион на Чехия не успя да преодолее квалификациите на Шампионска лига, но остави добри впечатления с изявите си в групите на Лига Европа.

Настоящата кампания е златен шанс за пилзенци отново да премерят сили с най-силните отбори на Стария континент. За тази цел обаче те трябва да преодолеят „Лудогорец”.

През този сезон „Виктория” имаше сериозни трудности в третия предварителен кръг на турнира и с мъка отстрани азербайджанския „Габала”. Гол на чужд терен, отбелязан в 85’ минута на реванша, приближи чешкия първенец на крачка от заветната цел - груповата фаза.

В момента „Виктория” Пилзен представлява сплав от чешки и словашки национали. Сред тях личат имената на Матуш Козачик, Милан Дуриш и Патрик Хрошовски, които играха за Словакия на Евро 2016. Роман Хубник, Даниел Колар, Ян Коварик, Милан Петържела и Ян Копич пък носят фланелката на Чехия.

Всъщност "Лудогорец" и "Виктория" Пилзен вече са се срещали веднъж. В началото на тази година "орлите" спечелиха с 2:1 контрола, играна в Турция. Точни за разградчани тогава бяха Марселиньо и Лукас Саша, докато за чехите се разписа Холенда.

Предстои да разберем дали родният шампион отново ще надделее. Първият мач ще е на Националния стадион "Васил Левски" в София на 16 или 17 август. Реваншът ще е на 23 или 24 август на чешка земя.

Каналите на bTV Media Group ще излъчват и двата двубоя, както и най-интересните мачове от Шампионска лига оттук до края на турнира.