на живо

"Лудогорец" в Шампионска лига: Битка за над 15 млн. евро

ЦСКА, "Левски" и "Славия" могат да приберат по 3 млн. евро, ако влязат в груповата фаза на Лига Европа

Getty Images

"Лудогорец" има шанс да прибере в клубната каса над 15 млн. евро през идващия сезон. За целта клубът трябва да влезе в груповата фаза на Шампионската лига. 

Други три български клуба - ЦСКА, "Левски" и "Славия" пък ще имат възможност да прибавят по 3 млн. евро, ако преминат успешно през квалификационните кръгове на Лига Европа.

Това стана ясно, след като бе обявен новият награден фонд в двата големи европейски клубни турнири. Участниците в Шампионската лига ще си разделят 2,04 млрд. евро, докато тези в Лига Европа ще се борят за по-големия дял от 560 млн. евро.

Като шампион на България "Лудогорец" тръгва от първия квалификационен кръг на Шампионската лига с гарантирани 280 хил. евро, а в плейофите го чакат 5 млн. при елиминация. При победа обаче идват наистина големите пари - 15,25 млн. евро за участие в груповата фаза, по 2,7 млн. за победа и 900 хил. за равен. Допълнителните бонуси са за следващите кръгове и те са между 9,5 млн. за осминафинал и 15 млн. за финал.

Снимка: bTV

ЦСКА, "Левски" и "Славия" ще получат по 2,92 млн. евро от УЕФА при класиране в групите на Лига Европа, както и по 570 хил. за всяка победа и 190 хил. за равен. По-реалистичният вариант за трите отбора е да получат пари от квалфикациите, които са разпределени както следва - 240 хил. за отпадане в първи кръг, 260 хил. за втори, 280 хил. за трети и 300 хил. за плейоф.

За клубове, които отпаднат преди груповите фази на Шампионската лига или Лига Европа, са предвидени 4 процента от общите приходи на двата турнира. Прогнозите са това да даде изражение в 130 млн. евро. 

Снимка: Getty Images

Интересно е, че с новия награден фонд големите клубове ще получават още повече пари. Близо 585 млн. евро са предвидени за отборите с най-високи коефициенти за последните 10 години и с най-много европейски купи от 1950-а година насам. Лидерът в сборната класация "Реал" Мадрид има 32 точки по 1,1 милиона евро или общо 35,5 млн., което заедно с участие в групите ще донесе на испанците над 50 млн. 

Жребиите за предварителните кръгове на Лига Европа и Шампионската лига, които са с българско участие, са насрочени за 19-и юни.