на живо

"Лудогорец" в топ 10 на Европа по използвани чужденци

Три кипърски отбора оглавяват класацията, само три елитни тима на континента са без легионери

"Лудогорец" попада в топ 10 на отборите в Европа, които използват най-много чужденци. Шампионите разчитат на легионери в 86,7% от времето в мачовете от началото на сезона в родното първенство.

Даннните са от изследване на "Футболната обсерватория" CIES. То обхваща отборите от водещите 31 шампионата на Стария континент.

Начело в класацията са три отбора от Кипър - "Аполон" Лимасол (98,9), "Анортозис" Фамагуста (95,3) и АЕК Ларнака (91,5). След тях е турският "Галатасарай" с 90,6%.

Под чужденци се възприемат всички футболисти, които са продукт на друга футболна асоциация, без значение дали става дума за eвропейски граждани или не. Само три от всичките 466 изследвани клуба не са използвали на терена нито един легионер. Това са украинските "Олександрия" и "Верес" Ривно, както и финландският ХИФК Хелзинки.

Най-много легионери играят в кипърското първенство - 80,2 процента от времето, а най-малко в Сърбия - едва 15 процента.

От отборите от топ 5 първенствата в Европа на първо място по този показател е "Челси" с 90,4 процента, а общото класиране на "сините" от Лондон е 5-ото място. Любопитното е, че милиардерите от "Пари Сен Жермен" са чак на 76-а позиция и при тях игровите минути за чужденците са 65,4 процента.