на живо

Луис Енрике обяви, че напуска "Барселона"

Треньорът няма да поднови договора си с каталунците, който изтича на 30 юни 2017 г.

Getty Images

Треньорът на "Барселона" Луис Енрике ще напусне клуба след края на сезона. Наставникът обяви решението си непосредствено след снощната разгромна победа с 6:1 над "Спортинг" Хихон. 

"Искам да приключа тази пресконференция по различен начин. Обявявам, че няма да бъда треньор на "Барса" през следващия сезон", започна Енрике.

"Решението е много трудно за мен, добре обмислено. Смятам, че трябва да бъда справедлив и честен спрямо това, което мисля. По време на предсезонната подготовка имахме среща с ръководството и говорихме върху възможността да подпиша нов договор. Казаха ми, че няма да ме притискат с това решение. Дойде моментът и аз реших", разкри специалистът. 

Наставникът призна още, че се чувства изморен и се нуждае от почивка. Той обаче увери, че ще се отдаде изцяло на работата си през следващите три месеца, въпреки че те няма да са от най-леките.

"Барселона" е пред отпадане от Шампионската лига, след като загуби с 0:4 от "Пари Сен Жермен" в първи осминафинален двубой. Реваншът е на 8 март в Испания. Тимът обаче има отлични шансове за двата трофея на домашната сцена. Каталунците са начело в първенството, а освен това им предстои финал за Купата на краля срещу "Алавес".

След назначаването си през 2014 г. Енрике спечели всичко възможно с "Барса" - Шампионската лига, Суперкупа на Европа, световното клубно първенство, две титли, две национални купи и суперкупа на Испания.

Според медиите в страната фаворит за поста е клубната легенда Роналд Куман, който в момента е начело на "Евертън". Останалите варианти са Ернесто Валверде от "Атлетик" Билбао и Хорхе Сампаоли от "Севиля".