на живо

Луиш Фиго: Отказах се от футбола заради семейството си (ВИДЕО)

Португалецът откровено за професионалата си кариера и истинския смисъл на спорта

bTV

Луиш Фиго е един от най-великите футболисти в историята. Считан от феновете на "Барселона" за предател номер 1. Ментор на Кристиано Роналдо. Носител на "Златната топка" за най-добър играч в Европа за 2000 година.

Легендата дойде в България по покана на Димитър Бербатов заради благотворителния мач между отборите на двамата на 14 юни на националния стадион "Васил Левски". Полетът на Фиго закъсня с повече от един час, но въпреки това настроението му не се помрачи. 

"Хайде да се разходим. "Аз съм португалец, ние обичаме да се разхождаме. Така ще поддържаме форма за мача ни на 14 юни". С тези думи Фиго отклони поканата да бъде превозван с автомобил по време на обиколката из софийските забележителности.

Фиго споделя, че когато чуе България винаги се сеща за бившите си съотборници - Красимир Балъков и Ивайло Йорданов, с които е играл заедно в "Спортинг" Лисабон.

"Имам приятели оттук, така че за мен е удоволствие, че съм в София. Сега имам възможност да видя града, а и дойдох да анонсирам важно събитие с благотворителна цел. Това е най-важното за мен."

922 e броят на мачовете в богатата кариера на Луиш Фиго, която започва през 1989-а година и приключва през 2009-а година.

"Когато спреш да играеш футбол, самият ти започваш да управляваш времето си. И това невинаги е лесно. Занимавам се с различни проекти на фондации за благотворителност, в момента не работя с футболен клуб, така че съм фокусиран изцяло върху други неща. Отделям много време на децата си, именно това беше и една от причините да спра с футбола, да мога да прекарвам време с тях", каза бившият полузащитник.

"Опитвам се да съм щастлив всеки ден. Причината не е само социалната дейност, която извършвам. Аз не го правя единствено, за да се чувствам щастлив. Ако си позитивен, ако притежаваш позитивна енергия, ако начинът ти на мислене е позитивен и отворен за нови знания, това те кара да си щастлив. Разбира се, нещата свързани с благотворителни събития са важни. Това е работа, с която аз започнах да се занимавам през 2003-а година, когато открих фондацията."

"Ние се опитваме чрез спорта да създадем по-добри и различни възможности за младите. Когато аз започнах да играя футбол работих здраво и се борих да получа възможност. За децата, на които ние помагаме, обаче е много по-трудно, защото те са в много по-тежки ситуации, отколкото бях аз като млад. Моментът, в който разбираш, че си помогнал, че си им предоставил възможност, е прекрасен", споделя португалецът.

Луиш Фиго взриви футболния свят през 2000-а година с трансфера си на стойност 60 милиона евро от "Барселона" в "Реал" Мадрид, който го превърна в най-скъпия фуболист в света и най-мразения от феновете на каталунците. Заради огромното съперничеството между привържениците на двата отбора Фиго беше заклеймен като предател.

С преминаването си в състава на "Реал" португалецът даде начало на ерата "Галактикос", когато клуба от испанската столица привлече най-скъпите футболисти в света, сред които Роналдо, Зинедин Зидан, Дейвид Бекъм, Раул, Майкъл Оуен и самия Фиго.

"За нас това нямаше никакво значение как ни наричат. В различните години и на различните поколения са били давани различни прякори. Има случаи, в които играчите от определено поколение са много добри или много слаби. Е, когато печелиш е страхотно, тогава няма значение как те наричат, тогава хората са щастливи, но когато губиш и не успяваш да печелиш трофеи чуваш неприятни неща за себе си от феновете."

"Ако не си във форма и не се раздаваш, колкото трябва на терена, критиките се засилват, но важното е да се концентрираш върху себе си и да показваш най-доброто, на което си способен. Не е твой проблем, че си струвал толкова много пари."

Луиш Фиго среща съпругата си - шведския модел Хелен Сведин, преди 21 години в Барселона. Звездната двойка има три дъщери.

"За мен винаги беше трудно, защото често бях далеч от децата си. Тогава те бяха по-малки и аз загубих много важни моменти с тях. Сега се опитвам да се реванширам, след като спрях с футбола."

"Основно съпругата ми, но и аз, свършихме добра работа с възпитанието на децата и съм много горд, защото те са много отговорни, станаха добри хора, а това е най-важното", завършва легендарният футболист.

Луиш Фиго продължава да създава радост на хората благодарение на футбола. 8 години, след като се отказа от професионалния футбол, той създава надежда и дава най-доброто обяснение какъв е истинският смисъл на спорта.

На 14 юни на Националният стадион "Васил Левски" звездните селекции на Луиш Фиго и Димитър Бербатов ще се изправят един срещу друг. Някой от най-големите имена във футбола ще пристигнат в София с една цел - благотворителност. Грандиозното събитие ще бъде излъчено единствено в ефира на bTV Action от 18:00 ч.