на живо

Тайната съставка за успеха на Хърватия

Модрич е с най-голям километраж на Мондиал 2018

Reuters

Хърватия прави невиждани чудеса на световното първенство. "Шахматистите" достигнаха до финал, който малцина са очаквали, след като по пътя си преминаха през груповата фаза и отстраниха последователно Дания, домакините от Русия и Англия. В основата на този невероятен успех стои капитанът Лука Модрич, който изигра страхотен сезон, печелейки Шампионската лига с "Реал" Мадрид.

Фокусът на внимание на феновете е основно върху техническите качества, които той притежава, но полузащитникът демонстрира и забележителната издръжливост. Модрич е пробягал 63 километра в срещите на своята родина преди финалния сблъсък с Франция в неделя.

Той е играчът с най-много минути на терена, тъй като неговата Хърватия игра на три пъти продължения в елиминационната фаза, а Лука неизменно бе част от 11-те на терена за "ватрените". 

Снимка: Reuters

Неговата свежест не остана незабелязана и на полуфинала с Англия, когато Модрич тичаше след 110 минути така, че сякаш са първите секунди на срещата. Футболистът на "белия балет" има невероятното умение да превключва на друга скорост, когато всички останали вече са без никаква енергия. 

След Лука с най-голям километраж е съотборникът му Иван Ракитич, който е пробягал 62,9 км., а на трета позиция е Н'Голо Канте, чиито параметри възлизат на 62,7.

Дългият сезон е към своя край, а за хърватския халф остава само една среща - големият финал, който може да направи годината още по-успешна и да увеличи шансовете му за "Златната топка" и край на ерата Меси-Роналдо.