на живо

"Лукойл Академик" загуби в Словакия, но спечели групата си

Българският шампион отстъпи със 77:81 на "Приевидза"

Lap.bg

Българският шампион "Лукойл Академик" загуби със 77:81 (18:25, 23:20, 20:15, 16:21) от словашкия "Приевидза", но спечели първото място в група "F" на турнира по баскетбол за мъже за купата на ФИБА Европа. "Бней Херцелия" остана на второ място след победата си по-рано днес срещу румънския "Стяуа", а "Приевидза" зае трето място.

"Лукойл" започна много силно мача и дръпна със седем точки в самото начало, но "Приевидза" направи дълга серия и изравни до 17:17 точно 3:04 минути преди края на първата част, а 30 секунди по-късно Иван Марич отбеляза тройка и домакините поведоха. В крайна сметка серията спря на 19:5 в полза на "Приевидза", а словаците поведоха със седем точки след края на първата четвъртина.

Авансът на тима от Словакия стана двуцифрен през втората четвърт на мача, но "студентите" намалиха изоставането си на четири точки до полувремето и през третата част успяха да обърнат резултата. Точен изстрел на Филип Виденов даде аванс на българите в самия край на частта, но 6 минути преди финалната сирена се стигна до ново равенство при 65:65 след тройка на Марко Батина в полза на словаците. Тя беше последвана от точен изстрел за три точки и на Растко Драмиканин, а в следващите минути авансът на домакините стана твърде голям и те спечелиха мача.

Марич за "Приевидза" и Стив Зак за "Лукойл Академик" бяха най-резултатни с по 18 точки, но американецът спечели и девет борби за българския шампион. Павлин Иванов пък отбеляза 17 точки.