на живо

Мач между Кобрата и Джошуа все по-близо

Най-вероятно срещата ще се състои през 2020 г., заяви Еди Хърн

Reuters

На фона на скандалите с Българската целувка и отнетия лиценз за щата Калифорния на Кубрат Пулев, българският боксьор има повод и за радост. Скоро той може да излезе на ринга срещу шампиона в тежка категория на четири от световните организации (WBA, WBC, IBF и WBO) - Антъни Джошуа. Това потвърди мениджърът на британеца Еди Хърн.

Най-вероятно срещата ще се състои до края на 2020 г. 

Пулев стана основен претендент за титлата на Международната боксова федерация (IBF), след като победи Хюи Фюри в края на 2018 г. в София. Той може да загуби своя статут само, ако претърпи поражение в някой от предстоящите си мачове. 

В момента Джошуа има насрочен мач за 1 юни в "Медисън Скуеър Гардън" срещу Джарел Милър. Голямата надежда на щаба на британеца е, че той ще срещне шампиона на WBC Дионтей Уайлдър, за да бъдат обединени всички титли и да бъде определен абсолютния шампион в тежка категория. Само че двамата имат договори с конкурентни телевизии за излъчване на срещите им и едва ли ще рискуват да загубят солидни приходи от тези контракти.

За това на дневен ред пред британеца са защити на титлите, които притежава. По ред първата е на WBO. Претендент за нея е украинецът Олександър Усик, а мачът се очаква през ноември 2019 г.

Следва тази на IBF, където претендент е Пулев. Мачът се очаква в началото на 2020 г., заяви Еди Хърн. Ако подобен мач се състои, то той ще бъде през март или април. 

Кобрата имаше една възможност да излезе на ринга срещу Джошуа. В края на 2017 г. двамата се подготвяха за среща, която да определи шампиона в тежка категория. 13 дни преди мача Пулев се отказа заради тежка контузия - разкъсване на гръден мускул.

Снимка: Reuters

Антъни Джошуа е все още непобеден на професионалния ринг в 22 си срещи. Пулев има само 1 загуба в 28 мача.

Последната среща на българина беше в Калифорния, САЩ. Той победи румънеца Богдан Дину, но попадна в светлината на прожекторите с поведението си след мача. По време на интервюто той целуна репортерката Джени Суши, която поиска Кобрата да бъде разследван, а от Атлетическата комисия на щата спряха правата на боксьора до неговото изслушване на 14 май.