на живо

Мач, в който само честта има значение

България гостува на Люксембург в последна среща от световните квалификации

Reuters

Българският национален отбор ще закрие квалификациите за световното първенство в Русия с гостуване на Люксембург. Въпреки че "лъвовете" на Петър Хубчев загубиха практически шансовете си за класиране на форума, на който не сме участвали от 1998 г. насам.

Всъщност кампанията беше белязана от положителни явления. Всеобщото мнение е, че националите се представиха достойно под ръководството на Хубчев. "Лъвовете" показаха сплотен колектив, който им донесе първа победа над Швеция от 50 години. Представиха се повече от добре от очакваното у дома, където инкасираха само една загуба - от многомилионния тим на Франция. Успяха да изненадат и холандските "лалета", оставяйки смълчана гостуващата агитка след 2:0.

Като черна точка в актива обаче седи мача, който сложи началото на похода. На стадион "Васил Левски" националите едва не направиха грешна стъпка срещу непретенциозния тим на Люксембург. Тогава Александър Тонев донесе победата с 3:2 с гол в добавеното време. 

Оказа се обаче, че футболистите от малката европейска държава имат зъби и хапят. Показаха го срещу Франция преди месец, удържайки нулевото равенство. Победиха и Беларус преди това.

Днес на собствена територия националния отбор на Люксембург ще излезе с най-доброто, за да се реваншира на феновете си за загубата с 0:8 от Швеция в последния мач.

И двата тима ще гледат Мондиала от вкъщи, но за това пък ще се стремят към победа да чест. България изглежда фаворит. Домакините пък ще искат да зарадват публиката на стадион "Жозе Бартел", а печелившата страна ще бъде определена на терена от 21:45 ч.