на живо

Мая - първата дама във "Ферари" (ВИДЕО)

16-годишната девойка е част от академията на италианския тим във Формула 1

Instagram

Ако художествената гимнастика е спорт само за жени, то нейната алтернатива беше Формула 1, особено когато говорим за един от тимовете с традиции - "Ферари" (16-кратен победител при конструкторите).

На пистата, сред скъпите и мощни болиди, женското присъствие в червено и със знаменитата емблема с конче се ограничаваше до моделите, които позираха до мощните машини (наскоро тази практика беше прекратена), любимите на пилотите и някоя и друга дама, намерила си място в екипа.

Снимка: Getty Images

Така беше до появата на 16-годишната Мая Вуг. Тя е първото момиче, което официално става част от академията за пилоти на "Ферари"!

Мая заслужи мястото си там след като победи в състезанието "Момичета на пистата - изгряващи звезди". Зад себе си тя остави пилоти-момичета от Франция и Бразилия, а в сравнение с момчетата... Е, от повечето от тях беше по-бърза.

Какво знаем за младата госпожица Вуг?

Тя е родена в Испания на 1 юни 2004 г. Майка ѝ е белгийка, а баща ѝ - от Нидерландия. 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Maya Weug (@maya_weug)

От 7-годишна се състезава в картинг сериите и прави страхотно впечатление. Мая е шампион в своята възрастова група в Световните серии по картинг от 2016 г. През 2015 г. печели сребърен медал от испанския шампионат.

Сега Мая е на върха на щастието!

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Maya Weug (@maya_weug)

"Никога няма да забравя този ден. Аз съм първата жена в Академията за пилоти на "Ферари", това е като спечелиш от лотарията. Винаги съм вярвала във възможностите си, а сега се отваря чудесен шанс да преследвам мечтите си. Ще дам всичко от себе си. Не мога да разочаровам хората, които ми предоставят тази възможност.", заяви тя. 

За "Ферари" денят, в който младата шампионка пристигна в академията им, също е важен. Пръв на базата "Маранело" я посрещна лично шефът на тима Матиа Биното.

"Това е ключов момент в историята на "Ферари" и на Акадамията. Надяваме се Мая да се развива, както правим и ние", заяви той.

16-годишната девойка ще се състезава във Формула 4 през следващия сезон, а от "Ферари" се надяват, че един ден ще я видим и във Формула 1.

Прецедент ли е участието на жена в състезанията с мощните болиди?

Снимка: Instagram

Всъщност не. Просто се случва изключително рядко. Само 2 дами са успявали да преодолеят квалификациите и да се впуснат в търсене на победа. Първата е Мария Тереза де Филипис, която през 1958 и 1959 г. се състезава за "Мазерати" и "Порше" в 3 старта. Последната пък е Лела Ломбарди, която кара за "Марч", РАМ и "Уилямс" в периода 1974 - 1976 г.

Снимка: Instagram

Още 3 жени попадат сред пилотите на елитните тимове, но така и не успяват да участват във важно състезание - Дивина Галиса (1976-1978 г.), Дезире Уилсън (1980 г.) и Джована Амати (1992 г.).

През академията за пилоти на "Ферари" са преминали редица млади таланти, които се състезават или очакват своя дебют във Формула 1 - Шарл Льоклер, Серхио Перес, Ланс Строл, Антонио Джовинаци и синът на 7-кратния шампион Михаел Шумахер - Мик.