на живо

Майкъл Фелпс: След олимпийските игри не исках да живея

Най-успешният спортист от Игрите говори откровено за депресията в спорта

Getty Images

Да имаш 28 медала от най-голямото спортно събитие в света - олимпийските игри, 23 от тях да са златни, да си се качил на върха в подреждането по отличия... Звучи като приказка, но само привидно. 

Признава го човекът, преживял всичко това - легендарният плувец Майкъл Фелпс. Американецът е категоричен - нещата са много по-сложни и тъмни, а мислите след приключването на такъв цикъл са... самоубийствени.

"Имаше един момент, в който... не исках повече да живея", разкрива Фелпс пред Си Би Ес.

Депресията връхлитала плувеца всеки път след голямо състезание, независимо от грандиозните му успехи.

"Участието на олимпийски игри е 4-годишна усилена работа, а когато всичко приключи, се чувстваш изгубен", споделя той.

"Много от елитните спортисти страдат от депресия и тя се изостря в края на състезанията. Не знаеш къде да отидеш, какво да направиш, как да продължиш. Дори не знаеш с кого да говориш. Страшно много спортисти страдат от депресия", допълва Фелпс.

Плувецът, който участва на 4 олимпийски игри в кариерата си, решава, че нещата не трябва да продължават по този начин. Той се обръща към професионален психолог през 2016 г. 

Снимка: Getty Images

"Трябваше да осъзная, че е нормално да не се чувстваш добре, нали? Никой не е перфектен! Всички преминаваме през борби и трудни периоди. Според мен най-важно е да си откровен и да говориш, да не се страхуваш да потърсиш помощ", заяви още той.

"Ако аз мога да премина през това, то примерът ми може да спаси един - два... сто живота. Това е по-ценно от всички медали!", завършва Фелпс.