на живо

Малката Югославия в индийския "Керала Бластърс"

Сърбин, хърватин и босненец работят рамо до рамо за успеха на индийския тим

Официално Югославия изчезна от политическата карта през 2003 г. след мъчителни и тежки войни. Страната успя да просъществува цели 85 години, преди различията и националистическите движения в различните страни да вземат превес и логично да доведат до края ѝ.

Поне докато в индийския футболен "Керала Бластърс" не събра в състава си двама сърби, босненец и хърватин. Бившият тим на Димитър Бербатов вече носи прякора "Малката Югославия". 

Треньор на "Керала" е сърбинът Иван Вукоманович. Това е третият клуб, който 44-годишният специалист води след "Стандард" Лиеж и "Слован" Братислава. Той беше назначен през юли 2021 г. и заедно с него пристигна треньорът на вратарите Славен Проговечки.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @_1_slaven

Малко след него в тима пристигна защитникът от Босна и Херцеговина Енес Сипович. През септември 2021 г. към "Керала" се присъедини и хърватският бранител Марко Лешкович. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Sipovic Enes (@sipovic_enes_ba)

Е, тримата работят заедно без проблеми, въпреки лютите балкански нрави и очакванията за конфликти. 

"Миналото е зад гърба ни. Тук правим футбол", заяви Вукоманович на една от пресконференциите в Индия. 

Ако се чудите дали разбирателството е истинско или само привидно, двамата балкански футболисти се наричат "братя" в социалните мрежи, а треньорите им често може да бъдат видени в тяхната компания в неформална обстановка. 

Футболът винаги е доказвал, че е феномен. И че е по-висш от политиката. На около 7000 километра от бивша Югославия разбирателството между хора, сочени за врагове, е възможно!