на живо

Малкият опасен рекордьор на 75 (ВИДЕО)

Днес Герд Мюлер се бори с деменция

Малкият опасен рекордьор на 75 (ВИДЕО)

Преди Роберт Левандовски, който неизменно попада в всеки един футболен разговор днес, преди Мирослав Клозе, дори преди Юрген Клинсман, Карл-Хайнц Румениге и Юп Хайнкес, един дребничък нападател постави недостижим рекорд!

Днес великият Герд Мюлер става на 75 години - всички те изпълнени със слава и успехи, които трудно ще бъдат повторени, камо ли надминати.

Снимка: Getty Images

Неслучайно съперниците го наричаха Бомбардировача! Всяко докосване до топката на Мюлер беше ювелирно и изключително опасно. За ефективността на играта му говорят цифрите. 

И до днес никой не е подобрил рекорда, поставен от нападателя през сезон 1971/1972 в Бундеслигата. Тогава, носейки фланелката на "Байерн" Мюнхен, той вкарва 40 гола! Да, 40! В 34 мача!

Снимка: Getty Images

Всъщност кариерата на Мюлер започва в "Ньордлинген" - отбора от родния град на бъдещата звезда. Той е стеснителен и често се съмнява във футболните си качества. Успява да си осигури място при подрастващите едва на 12 години. На 17 пък дебютира при мъжете, след като е успял да вкара 180 гола като част от школата!

След 50 гола за 1 сезон в "Ньордлинген", Мюлер попада в полезрението на "Байерн" Мюнхен. Треньорът Здравко Чайковски е изумен от него и таланта му! Пред него стои завършен голмайстор, висок 176 см и доста пълничък! "Не знам какво да го правя това момче!", първоначално отсича специалистът. Но при изкачването на тима в Първа Бундеслига, Мюлер като че ли сам намира ключа към първия тим и се превръща в "любимото ниско дебело момче" на наставника. Още през сезон 1966/1967 (втората кампания, в която носи фланелката на "Байерн") Герд става голмайстор с 28 гола.

Снимка: Getty Images

Следват години, в които успехите го преследват като свиреп защитник, нагърбен със задачата да го пази персонално. Освен рекордьор с най-много голове в един сезон, Герд Мюлер е и най-успешният нападател в историята на Бундеслигата. Той има 365 попадения в 427 мача. Което означава, че успява да бележи на всеки 105 минути в игра.

С "Байерн" Мюнхен Мюлер е 4-кратен шампион на Германия. 4 пъти печели и Купата на страната. Това не е всичко! Тимът триумфира 3 пъти в турнира за Купата на Европейските шампиони (днес Шампионска лига) - през 1974, 1975 и 1976 г. и веднъж в надпреварата за Купата на носителите на купи (днес Лига Европа) - през 1967 г.

Герд Мюлер напуска баварците през 1979 г. и изиграва последните си сезони за "Форт Лодърдейл Страйкърс" в САЩ, преди де прекрати зашеметяващата си кариера през 1981 г.

До тук стана дума само за клубен футбол! Но Мюлер има огромно значение и за националния тим на Германия!

Едва ли сте чували за много футболисти, които имат повече голове, отколкото мачове за страните си. Е, Мюлер е един от тях. Той участва в 62 срещи за Германия, в които успява да отбележи 68 гола!

Снимка: Getty Images

Най-важният от тях е може би този на финала на световното първенство през 1974 г. Бундестимът играе срещу Нидерландия, а Мюлер бележи в 43-ата минута за 2:1! Титлата е в ръцете на Германия! 

Две години по-рано нисичкият нападател е в основата на друг успех на националния му тим - европейската титла от първенството в Белгия.

Снимка: Getty Images

След края на кариерата си Мюлер се появява често в медийното пространство. От няколко години обаче се бори с деменцията. Днес (3 ноември) съпругата му Уши заяви, че състоянието му е тежко - рядко яде и трудно отваря очи. 

Каквото и да стане с Герд Мюлер, който и да подобри рекордите му, както и да завърши животът му, той ще си остане един от най-великите! С усета си да бъде там, където трябва, и да прави това, което може най-добре - да вкарва голове!