на живо

"Манчестър Юнайтед" става първият клуб, спечелил 1 млрд. лири от Висшата лига

"Червените дяволи" ще получат 130 млн. лири от наградния фонд на първенството, което приключва в неделя

Getty Images

"Манчестър Юнайтед", който по всяка вероятност ще завърши сезона на шесто в първенството, ще стане първият, който преминава границата от 1 млрд. лири от наградни фондове от създаването на Висшата лига през 1992 година.

"Червените дяволи" ще получат около 130 милиона лири, които, добавени към досегашните им 870,3 милиона, ще направят сметката им точно 1 милиард.

Шампионът "Челси" ще получи над 150 милиона лири от наградния фонд, докато последният в класирането "Съндърланд" ще прибере малко над 100 милиона лири. Точните суми обаче ще станат ясни след края на сезона, който приключва тази неделя.

"Манчестър Юнайтед" водеше в класацията по спечелени пари от наградния фонд на Висшата лига и преди този сезон, като вторият "Арсенал" бе заработил 842,8 милиона лири. "Ливърпул" и "Челси" разделят третата позиция с по точно 815,4 милиона, но лондончани ще изпреварят мърсисайдци, тъй като този сезон ще вземат по-голяма сума от тях.
През миналия сезон 20-те тима във Висшата лига си разделиха рекорден награден фонд от 1,64 милиарда лири, който обаче ще бъде увеличен драстично през тази заради новия телевизионен договор, който влезе в сила началото на сезона.