на живо

"Манчестър Юнайтед" уволни Жозе Моуриньо

Клубът започва преговори за наследник на Специалния

Reuters

Жозе Моуриньо бе уволнен от "Манчестър Юнайтед". Това съобщиха от английския клуб на официалния си сайт. 

"Жозе Моуриньо напуска незабавно. Благодарим му за работата тук и му пожелаваме успешно бъдеще", пише в съобщението на "червените дяволи".

Моуриньо зае поста на мениджър на "Олд Трафорд" преди 2 години и половина - на 27 май 2016 г. Оттогава той спечели Купата на лигата и турнира Лига Европа.

За освобождаването на португалеца се заговори преди месеци, когато той влезе в конфликт с една от звездите на тима - Пол Погба. Тогава от ръководството заявиха доверието си към Специалния.

Лошото представяне на "Юнайтед" в първенството обаче доведе до раздяла. В момента "Юнайтед" е на шесто място в класирането и изостава на 19 точки от лидера "Ливърпул" след 17 кръга - 7 победи, 5 равенства и 5 загуби. В последния мач в първенството отборът на Моуриньо загуби с 1:3 именно от мърсисайдци.

Снимка: Reuters

Клубът обяви, че ще назначи временен мениджър до края на сезона и предстоят преговори с кандидати за овакантения пост. 

"Манчестър Юнайтед" бе седмият отбор, който Моуриньо води. Кариерата му започва през 2000 г. в "Бенфика", а след това продължава в едни от най-големите европейски клубни отбори. С "Порто" и "Интер" той спечели Шампионската лига. Специалния има и 3 титли в Англия, но те бяха спечелени с "Челси".