на живо

"Манчестър Сити" е шампион! "Гражданите" сториха нужното за втора поредна титла на Англия

"Ливърпул" завърши на една точка зад "небесносините"

Reuters

Отборът на "Манчестър Сити" е шампионът на Англия. "Гражданите" не сгрешиха при гостуването си на "Брайтън", печелейки с 4:1 и по този начин триумфираха за втора поредна година.

Битката за титлата бе изключително оспорвана и въпреки че "Ливърпул" победи с 2:0 "Уувърхемптън", воденият от Юрген Клоп тим остана на една точка от "небесносините".

За първи път в историята на Висшата лига отбор, който е спечелил повече от 90 точки не триумфира в шампионата. "Сити" завършва с актив от 98 точки, а мърсисайдци с 97. 

Сезонът за "Ливърпул" обаче не е приключил. На 1 юни "червените" ще се борят за трофея в Шампионската лига срещу "Тотнъм".

Мърсисайдци загубиха само веднъж през този сезон, но въпреки това не успяха да се преборят за първа титла от 1990 г.

Снимка: Reuters

"Гражданите" станаха шампиони на Англия за шести път в своята история и се изравниха със "Съндърланд" на шестото място във вечната класация. Повече титли имат "Астън вила" (7), "Евертън" (9), "Арсенал" (13), "Ливърпул" (18) и "Манчестър Юнайтед" (20).

Освен това "небесносините" са първият отбор от десет години насам, който защитава титлата си във Висшата лига. За последно това направи "Манчестър Юнайтед" през сезон 2008/09.

В края на може би най-оспорвания сезон във Висшата лига трима футболисти спечелиха наградата "Златна обувка" - Мохамед Салах и Садио Мане от "Ливърпул" и Пиер-Емерик Обамеянг от "Арсенал". Тримата завършиха с по 22 попадения. 

Снимка: Getty Images

"Златните ръкавици" са за вратаря на мърсисайдци Алисон, който записа 21 чисти мрежи в дебютния си сезон в Англия. По-рано през деня Върджил ван Дайк получи приза за най-добър играч във Висшата лига.