на живо

"Манчестър Сити" заплашен от изхвърляне от Шампионската лига

Ако се докаже, че "гражданите" са нарушили правилата на финансовия феърплей

Reuters

Шампионът на Англия "Манчестър Сити" може да получи забрана да играе в Шампионската лига и Лига Европа. Такова наказание ще поискат разследващите органи от УЕФА, ако се докаже, че "гражданите" са нарушили правилата за финансов феърплей. 

Решението за подобна санкция трябва да бъде взето от бившия министър-председател на Белгия Ив Льотерм, който в момента е главен разследващ по случая и председател на комисията по финансов контрол, информира Би Би Си. Според изданието той обмисля поне година забрана за "Сити" да играе в европейските клубни турнири.

Льотерм разглежда случая за грубо погазване на правилата за финансов феърплей, както и за неправомерно финансиране на "Манчестър Сити" от инвестиционен фонд в Обединените арабски емирства. Получаването на пари е било маскирано като спонсорски договор. Разследването започна през март, когато немското издание "Шпигел" публикува данни за престъпление, цитирайки платформата "Футбол Лийкс".

Ако клубът бъде наказан с изваждане от евротурнирите, "гражданите" ще могат да обжалват пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

"Манчестър Сити" има право да играе в Шампионската лига като шампион на Англия. "Гражданите" триумфираха за втора поредна година във Висшата лига, след като изпревариха "Ливърпул" с 1 точка.